« Život
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
sram ih bilo

Muškarci češće napuštaju žene oboljele od raka

'Jači' spol ostavlja partnerice jer se ne mogu prilagoditi činjenici da trebaju preuzeti brigu za obitelj i kućanstvo

(Dreamstime)
Više o

Rak

,

brak

,

bolest

,

veza

Šest je puta veća vjerojatnost da će žene oboljele od raka ili multiple skleroze biti napuštene nego muškarci suočeni s istim bolestima, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Studija medicinskih fakulteta u Utahu i Stanfordu potvrdila je otprije poznati podatak da je stopa razvoda brakova među onkološkim pacijentima 11.6 posto, slično kao u općoj populaciji. Međutim, stopa raste na 20.8 posto u slučajevima kada je žena bolesna, nasuprot 2.9 posto kada se radi o bolesnim muškarcima.

Ravnatelj udruge za brigu oboljelih od raka u Seattleu (SCCA) Marc Chamberlain kaže da dio razloga zbog kojih muškarci ostavljaju oboljele partnerice leži u njihovoj nesposobnosti da se brzo prilagode činjenici da su sada glavni skrbnici obitelji koji bi trebali preuzeti brigu za kućanstvo i obitelj.

Studijom je također utvrđena veza između starosti partnera i duljine braka i učestalosti prekida braka ili veze. Duži brakovi češće ostaju stabilni, no što je partnerica starija veće su šanse da će brak ili veza biti razvrgnuti, pokazalo je istraživanje.

Istraživanje je pokrenuto jer su liječnici na onkološkim odjelima američkih bolnica primijetili da se razvodi gotovo uvijek događaju kada je žena bolesna. U njemu se također proučavala kvaliteta života bolesnih ostavljenih partnera. Utvrđeno je da takvi pacijenti koriste više antidepresiva, češće bivaju hospitalizirani, ranije napuštaju kemoterapije i češće umiru u bolnicama. (hina/metro-portal)

12.11.2009. 13:19:16
Novi komentar
nužno
nužno