« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BLA, BLA, BLA

Mudri razgovori usrećuju, a besmisleni deprimiraju

Sretan i uspješan društveni život uvelike ovisi o temama razgovora koje svakodnevno vodimo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

sreća

,

depresija

,

društveni život

,

razgovor

,

životna mudrost

,

besmislica

Istraživanjem kratkih i besmislenih razgovora koje svakodnevno često i bez razmišljanja vodimo pokazalo je kako razgovori u mudrim tonovima ljude usrećuju dok ih površna čavrljanja dovode do depresije.

Psiholozi sa sveučilišta Arizona proveli su istraživanje na volonterima promatrajući njihovo raspoloženje tijekom četiri dana susreta i rasprava s prijateljima i kolegama. Podaci su jasno pokazali da su oni koji su se upuštali u besmislene razgovore postali depresivniji od onih koji su vodili smislene i konstruktivne razgovore, piše Psychological Science.

Važnu ulogu u raspoloženju imalo je i vrijeme koje su volonteri provodili u razgovoru s drugim ljudima pa je tako primijećeno da su sretnije osobe češće od nesretnih bile okružene dobrim prijateljima.

"Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da sretan i uspješan društveni život uvelike ovisi o temama razgovora koje svakodnevno vodimo", izjavio je Matthias Mehl, asistent na odjelu psihologije sveučilišta Arizona i jedan od autora istraživanja.

07.03.2010. 17:48:52
Novi komentar
nužno
nužno