« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 4 mjeseca
BUDUĆI ŠEFOVI SVIJETA

Mrtva utrka demokrata u Iowi

Na predizborima Obamu podržava 28 posto birača, a Clinton i Edwardsa 26 posto, pokazuju ankete

Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

izbori

,

John Edwards

,

Barack Obama

Prema posljednjim anketama, na stranačkim predizborima u američkoj saveznoj državi Iowi koji mogu znatno utjecati na izbor sudionika utrke za Bijelu kuću, među kandidatima Demokratske stranke za nominaciju vodi se žestoka utrka. 

Biranje pobjednika
Iowa, savezna država u središnjem dijelu SAD-a s tri milijuna stanovnika, od kojih su 96 posto bijelci, po tradiciji prva otvara sezonu predsjedničkih izbora u SAD-u, a praksa od 1972. govori da pobjednik prvih stranačkih predizbora ima i najveće izglede da osvoji predsjedničku nominaciju.
Ankete pokazuju da senator iz Illinoisa Barack Obama ima potporu 28 posto birača, dok drugo mjesto neočekivano dijele bivši senator John Edwards i senatorica iz New Yorka Hillary Clinton. Bivšoj prvoj dami potporu daje 26 posto birača, no analitičari tvrde da bi je ta potpora mogla čak odvesti i do trećeg mjesta.  Naime, Edwards i Obama rade na tome da birače uvjere kako Clinton nije sposobna SAD-u donijeti promjene budući da je s godinama postala ‘insajder u Washingtonu’. Oni pak Amerikancima ‘nude sasvim novo političko iskustvo’. S druge strane, u republikanskom taboru najviše izgleda za pobjedu ima Mike Huckabee, kojem dnevni list koi izlazi u Iowi, Des Moines Register, pripisuje 32 posto potpore. On je pozvao sljedbenike da ‘iznajme kombi’ ili čak ‘otmu crkveni autobus’ kako bi došli na izjašnjavanje. Naime, birači će se okupiti na čak 1780 mjesta u Iowi i na tim skupovima donijeti odluku o tome kojega će predsjedničkog kandidata podržati. Do tih večernjih okupljanja (caucuses) deseci tisuća volontera na razne su načine ‘animirali’ birače, a već sada je poznato da je riječ o najuzbudljivijim i najotvorenijim predizborima u toj državi u posljednjih stotinu godina. Također se procjenjuje da je u kampanji za predizbore potrošeno oko 400 dolara po svakom od očekivanih 200.000 birača u Iowi, što je neusporedivo više nego u prijašnjim kampanjama.
Piše: mex
04.01.2008. 13:12:12
Novi komentar
nužno
nužno