« Film
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
KINOTEKA

Mračna kći u Kinoteci

U novu godinu gledatelje uvode adaptacija romana Elene Ferrante Mračna kći redateljice Maggie Gyllenhaal i Raspoloženi za ljubav Wonga Kar-waija, a publika će se prisjetit i kinouspješnica kao što su Dina, Murina i Toma

Mračna kći
Mračna kći (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Kinoteka

U Kinoteku stiže Mračna kći, adaptacija istoimenog i u nas nedavno prevedenog romana Elene Ferrante. Ova talijanska spisateljica svjetsku je slavu stekla svojim istančanim pričama o ženama na životnim prekretnicama, a Mračna kći - koja se drži za jedan od njezinih najboljih ostvarenja - nije iznimka. Priča je to o ženi koja svoje praznike provodi na talijanskom jugu, prvi put bez svoje obitelji. No nakon nekoliko dana mediteranske idile, njezin mir narušava dolazak bučne obitelji, a jedan će je naizgled nevažan incident potaknuti da preispita svoje životne odluke.

Adaptacije romana prihvatila se glumica Maggie Gyllenhaal, koja je film režirala i za njega napisala scenarij, a pritom je okupila i prvorazrednu glumačku ekipu predvođenu oskarovkom Olivijom Coleman. Mračna kći svjetsku je premijeru imala na festivalu u Veneciji, gdje je ispraćena ovacijama, a kritika je posbeno hvalila Gyllenhaalinu sigurnu režiju, ambicioznu priču i dojmljivu glumačku postavu.

Noviteti: Raspoloženi za ljubav

Dašak filmske čarolije na samom početku nove godine osigurat će Raspoloženi za ljubav, jedan od najljepših i najboljih filmova svih vremena, u režiji hongkoškog majstora pokretnih slika Wonga Kar-waija. Priča se odvija u početkom 1960-ih u Hong Kongu, a prati muškarca i ženu iz iste zgrade, koji saznaju da su im bračni partneri zapravo ljubavnici. Osjećajući se prevareno i osamljeno, on i ona upuštaju se u osebujen odnos na granici prijateljstva i ljubavi, kojim će nastojati objasniti postupke svojih nevjernih supružnika, nastojeći pritom da i sami ne pokleknu pred bujajućim osjećajima. Hoće li u tome uspjeti?

Raspoloženi za ljubav premijerno je prikazan 2000. godine u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je Tony Leung Chiu-Wai osvojio nagradu za najboljeg glumca, a Christopher Doyler posebno priznanje kao direktor fotografije. Sam film čest je gost na popisima najboljih filmova svih vremena, a njegov utjecaj vidljiv je i u radovima filmaša kao što su Barry Jenkins i Xavier Dolan. U Kinoteci se prikazuje nedavno restauriranu inačicu.

Ostali Noviteti: Dina, Murina i Toma

Među ostalim Novitetima na repertoaru se nalazi nekoliko komedija, koje će svojim humorom razvedriti i najtmurnije zimske dane. To su Francuska depeša Wesa Andersona, Nebesa Srđana Dragojevića i Deset u pola Danisa Tanovića. Prikazuje se i odlična satira Zbornica Sonje Tarokić te izvrsna melodrama Paralelne majke Pedra Almodóvara.

Dio repertoara posvećen je i distribucijskim uspješnicama koje su obilježile prethodnu sezonu, a to su znanstveno-fantastični spektakl Dina Denisa Villeneuvea, biografska drama Toma u režiji Dragana Bjelogrlića i Gorana Lisinca te nagrađivana priča o odrastanju Murina Antonete Alamat Kusijanović. Svaki od ovih filmova prava je poslastica na velikome platnu stoga je ovo idealna prilika da nadoknadite propušteno - ili da utvrdite gradivo!

Matineja: Encanto: Naš čarobni svijet

Prva (n)ovogodišnja Matineja, program usmjeren je najmlađim filmofilima, rezerviran je za novu uspješnicu studija Disney, a radi se o filmu Encanto: Naš čarobni svijet Jareda Busha i Byrona Howarda. To je priča o neobičnoj obitelji Madrigal, koja živi skrivena u začaranoj kući u planinama Kolumbije u divnom i šarmantnom mjestu zvanom Encanto. Junakinja filma je djevojčica Mirabela, koja će morati spasiti svoju obitelj od iznenadnih nevolja. Uz vrhunsku animaciju, nadahnutu sinkronizaciju i pjesme za koje je zaslužan nagrađivani Lin-Manuel Miranda (autor mjuzikla Hamilton), riječ je o još jednom nezabilaznom naslovu za najmlađe gledatelje.

Praktične informacije

Filmove iz kinotečnih programa Kinoteke pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Pri ulasku u prostorije kina Kinoteka obavezno je predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati). Osobe koje nemaju odgovarajuću dokumentaciju, nažalost neće moći prisustvovati programima koji se održavaju u kinu Kinoteka.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

03.01.2022. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno