« Žene
objavljeno prije 13 godina
KRIZE U ODNOSIMA

Može li vaš brak preživjeti menopauzu?

Što muškarci trebaju znati o menopauzi i što mogu učiniti da sačuvaju dobar emocionalni odnos sa ženom

Fotografija vijesti
Više o

menopauza

,

vođenje ljubavi

,

problemi menopauze

,

valunzi

,

Sue Brayne

Za ženu, menopauza je vrijeme dubokih emocionalnih i psihičkih promjena, no što se događa muškarcima za to vrijeme? Kako ovaj kritični period u životu žene utječe na njih?

Ova tema tiče se gotovo svakog braka, ali o njoj se prilično rijetko govori. Psihoterapeutkinja Sue Brayne, u svojoj knjizi „Seks, Meaning and the Menopause", odlučila je posvetiti se ovom problemu te nagovorila nekolicinu muškaraca čije su žene prolazile kroz menopauzu govoriti o svojim iskustvima. Njihovo svjedočenje govori koliko ženska menopauza može povrijediti samu „muškost" supruga.

Iz razgovora s njima izvukla je deset stvari koje muškarci moraju znati o menopauzi kako bi spriječili svađe, a time i mogući raspad braka.

1.) Nikada nemojte podcjenjivati menopauzu - to ja stvarno velika životna promjena u životu svake žene.

2.) Dok žena prolazi kroz tolike psihičke promjene ne postoji brzo medicinsko rješenje za oporavak. Lijekovi neće izliječiti menopauzu.

3.) Nemojte očekivati da će vođenje ljubavi ostati isto. Vašoj supruzi seks može postati neugodan. Nemojte zaboraviti da postoje i mnogi drugi načini kako možete biti intimni.

4.) Ako se seksualno ohladila, to ne znači da vas više ne voli.

5.) Ako se dere na vas, ili je iritantna, pitajte ju što se događa (ali nježno). Najvjerojatnije niste VI razlog njenoj nervozi.

6.) Budite strpljivi! Menopauza može potrajati i do 10 godina. (srećom to je rijetko)

7.) Valunzi (naleti osjećaja vrućine) su najčešći sindrom menopauze. Ako se vaša žena više ne stišće uz vas dok spavate, ili želi spavati na drugom krevetu, to je vjerojatno zbog osjećaja znoja, vrućine i ponekad ne baš ugodnog mirisa koji su povezani s valunzima.

8.) Ako već imate problema u odnosima, ovo bi moglo biti kritično razdoblje pa nastojte održavati otvorene komunikacijske kanale što više možete. Razgovarajte!

9.) Tijekom menopauze, žena se mora pozdraviti sa svojim fertilnim razdobljem i mladošću. Nemojte podcijeniti koliko to može biti bolno za vašu suprugu te koliko ju to može zbuniti.

10.) Pedesete  godine često su kritične i za muškarce. Često i sami imate krizu identiteta pa nastojte ne biti previše strogi prema sebi.

Da vas malo utješimo na kraju: većina žena kad uspješno prođe kroz menopauzu otkriva neku novu seksualnost u sebi. Oslobođena „muka po kondomu" te tereta hormona koji su upravljali njom, vaša žena može postati prava tigrica u krevetu. Ako ste joj do tog trenutka bili snažna podrška, sada ćete dobiti nazad sve što ste dali. Uživajte!

02.06.2011. 10:48:56
Novi komentar
nužno
nužno