« Zdravlje
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
BILO BI DOBRO

Može li svijet ostati bez cigareta za 25 godina?

Svijet bez duhanskih proizvoda i njihovih štetnih posljedica po zdravlje mogao bi postati stvarnost ako vlade pokažu političku volju i poduzmu snažnije akcije protiv proizvođača cigareta

Možemo li se riješiti duhana?
Možemo li se riješiti duhana? (Arhiva)
Više o

duhan

,

pušenje

,

cigarete

,

svijet bez duhana

Međunarodna skupina stručnjaka za javno zdravstvo ocijenila je u članku u časopisu za medicinu Lancet da bi se prodaja duhana trebala postupno ukinuti do 2040. godine i pozvala na vrlo snažne međunarodne napore protiv uživanja duhana.

Predviđa se da će u ovom stoljeću zbog pušenja i drugih oblika uživanja duhana umrijeti milijarda ljudi ukoliko se ne pojačaju napori u nadziranju njegove uporabe.

Više od 80% umrlih bit će u siromašnim i zemljama s prihodima srednje razine.

"Svijet u kojem je duhan van vidokruga, van svijesti i van mode, no ne i zabranjen, može se postići u manje od tri desetljeća, no samo uz punu predanost vlada, međunarodnih agencija, poput Ujedinjenih naroda i Svjetske zdravstvene organizacije, te civilnog društva", rekao je Robert Beaglehole sa sveučilišta u Aucklandu.

Opisujući svijet bez duhana kao svijet u kojem ga koristi manje od 5% odraslih osoba, Beaglehole je dodao da je "došlo vrijeme da svijet uvidi neprihvatljivost štete koju čini duhanska industrija i radi na svijetu koji bi u osnovi bio lišen prodaje duhanskih proizvoda".

Duhan, po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), godišnje u svijetu ubije oko 6 milijuna ljudi.

Osim u slučaju raka pluća, kojega uzrokuje pušenje i koji je često smrtonosan, pušenje predstavlja i veliki faktor rizika u nizu drugih bolesti.

Duhan je vodeći uzrok preranih smrti od kroničnih stanja koja bi se moglo spriječiti, poput bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog tlaka.

15.03.2015. 13:30:00
Novi komentar
nužno
nužno