« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 mjeseci i 8 dana
KAVICA

Možda vam je kave tijekom dana previše?

Znamo da je to pitanje ujutro neumjesno, no sigurni smo da ćete je kroz dana piti još... i to koliko točno?

Prva je zakon, a ostale?
Prva je zakon, a ostale? (Arhiva)
Više o

kava

,

previše kave

Kava iliti, preciznije, kofein je neizostavna stvar svakog dana, ali dijetetičari upozoravaju kako s njegovim unosom ipak ne bismo smjeli pretjerivati. Naime, često u svoj organizam unosimo mnogo veće količine kofeina nego što bismo trebali, a u mnogim slučajevima to radimo potpuno nesvjesno.

Kako objašnjavaju, kava nije jedini izvor kofeina zbog čega ga konzumiranjem nekih drugih namirnica također unosimo a da to ni ne znamo.

Isto tako, dijetetičari također naglašavaju kako postoje neki znakovi koji bi mogli sugerirati da je naš unos kofeina malo pretjeran.

''Kofein nije nužno loš za nas'', objašnjava nutricionistica Shona Wilkinson koja dodaje kako rasprave o kofeinu još uvijek traju unutar zdravstvene i medicinske zajednice, pri čemu neki sugeriraju da je to važan dio naše svakodnevne prehrane, dok drugi sugeriraju da bismo ga trebali u potpunosti izbjegavati.

No kako onda uopće možemo prepoznati da unosimo previše kofeina? Kako donosi The Sun, postoji nekoliko jasnih pokazatelja koji ukazuju na to da bismo trebali barem malo smanjiti konzumaciju kofeina.

Za početak, tu je nesanica koja vas lovi kad pijete kav navečer, a usput ste možda i anksiozni: i to je, uz nemir, dobar znak da ste popili previše kave tog dana.

Tijekom dana možda možete imati iritacije kože ili probleme s probavom, dok je vjerojatno najbolji znak da imate potrebu za čestim mokrenjem (iako to može biti i znak nekih drugih problema koje morate riješiti pod hitno ako ste muškarac).

Ako uz sve to imate i nagle promjene raspoloženje ili trzanje mišića, definitivno je vrijeme da počnete brojati te kave....

26.07.2023. 08:35:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.07.2023. 09:22
    puno kave nije dobro
Novi komentar
nužno
nužno