« Kazalište
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BAJKOVITA OPERA

Mozartova "Čarobna frula" po prvi put izvedena na osječkim daskama

Intendant Božidar Šnajder sretan je što je na repertoaru HNK Osijek "najčudesnija opera koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim"

Mozartova
Mozartova "Čarobna frula" po prvi je put izvedena na daskama osječkog HNK (Wikipedia)
Više o

opera

,

Wolfgang Amadeus Mozart

,

HNK Osijek

,

Božidar Šnajder

,

čarobna frula

Opera Wolfganga Amadeusa Mozarta "Čarobna frula", u režiji i pod dirigentskom palicom Zorana Juranića, izvedena je premijerno u subotu u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Na daskama osječkog kazališta "Čarobna frula" izvedena je po prvi put, kazao je intendant Božidar Šnajder, te izrazio zadovoljstvo što i osječki HNK na svom repertoaru sada ima operu koja se smatra "najčudesnijom operom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim".

Redatelj Zoran Juranić, naglasio je kako "Čarobna frula" uvijek "i zauvijek mora ostati bajka, mozartovski čista i prepoznatljiva po svojim porukama da dobro pobjeđuje zlo, svijetlo tamu, a znanje neznanje". Redatelj se držao klasičnog pristupa pri čemu mu je scenski pomogao Žorž Draušnik a kostimografski Željko Nosić. U osječkoj postavi "Čarobne frule" angažiran je cijeli solistički sastav kazališta, a među 17 uloga uglavnom su bile domaće snage i nekoliko gostiju.

Među ostalima nastupili su Goran Jurić (Sarastro, veliki svećenik), Ladislav Vrgoč (Tamino, princ), Gorana Biondić (kraljica noći), Valentina Fiačko (njezina kći), Dali Mor (Papageno). "Čarobnu frulu" Mozart je skladao 1791., a prvi put je izvedena u bečkom Theater auf der Wieden, 30. rujna 1791. godine pod ravnanjem slavnoga skladatelja. (hina/metro-portal)

14.03.2010. 00:50:00
Novi komentar
nužno
nužno