« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
UKLJUČITE SE

Movember – mjesec borbe protiv raka prostate

Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja

Movember je počeo
Movember je počeo (Arhiva)
Više o

rak prostate

,

Movember

Movember! Već sedamnaestu godinu zaredom muškarci puštaju brkove u studenom kako bi osvijestili javnost na važnost prevencije od raka prostate.

Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje eventualne bolesti što uvelike povećava šansu potpunog izlječenja. Pojavom simptoma rak je već uznapredovao i upravo zato se stavlja naglasak na prevenciju dok nema nikakvih simptoma.

Najčešća zloćudna bolest u muškaraca

Ono što je rak dojke u žena, to je rak prostate u muškaraca - najčešća zloćudna bolest. Međutim, ukoliko se na vrijeme otkrije, rak prostate izlječiv je u 98% slučajeva.

Pregled urologa

Ukoliko u obitelji nema oboljelih od raka prostate, nakon 40. godine života, muškarcima se preporučuje specijalistički pregled urologa preventivno jednom godišnje. U slučajevima čestih upala mjehura ili upala prostate urološki pregled se treba obavljati češće. 

Određivanje PSA u krvi

PSA (prostata specifični antigen) je protein koji se nalazi u stanicama prostate. Može ga se otkriti u krvi svih odraslih muškaraca. PSA se koristi kao tumorski marker u probiru i ranom otkrivanju karcinoma prostate.

Vrijednosti PSA povećane su kod muškaraca s karcinomom prostate, no mogu biti povećane i kod nekih drugih bolesti prostate kao što su: benigna hiperplazija, prostatitis, akutna retencija urina ili nakon digitalnorektalnog pregleda.Izvor: Promo

Magnetska rezonanca prostate

Trenutačno najsuvremenija dijagnostička metoda za rak prostate je magnetska rezonancija na MR uređaju jakosti 3Tesle. Pretraga je za pacijenta potpuno bezbolna i bez ioniziranog zračenja.

Bolje spriječiti, nego liječiti!

06.11.2020. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno