« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
grad slučaj

Mostar ni nakon 17. pokušaja nema gradonačelnika

Visoki predstavnik Inzko već je najavio da će nametnuti vlastito rješenje ako se ne izabere gradonačelnik

(Wikipedia)
Više o

Valentin Inzko

,

Suad Hasandedić

,

gradonačelnik Mostar

,

Ljubo Bešlić

Mostarsko gradsko vijeće nije uspjelo izabrati gradonačelnika ni u 17. pokušaju, u tajnom glasovanju u srijedu što ga je naložio ured visokog predstavnika (OHR).

Ni u jednom od triju krugova glasovanja ni hrvatski kandidat Ljubo Bešlić ni bošnjački Suad Hasandedić nisu dobili 18 potrebnih glasova od 35 vijećnika u gradskom vijeću.

Bešlić je u trećem krugu dobio potporu 13, Hasandedić 8, a 10 glasova bilo je nevažećih. Četvero vijećnika Narodne stranke "Radom za boljitak" nije željelo glasovati o gradonačelniku napustivši sjednicu nakon prvoga kruga.

Vijeće je na kraju zasjedanja u srijedu uputilo zahtjev visokom predstavniku Valentinu Inzku da do kraja godine produlji "privremeno financiranje" grada, budući da je odbilo prihvatiti proračun za 2009.

Inzko je već najavio da će nametnuti vlastito rješenje u gradu ako se ni u 17. pokušaju, čak 13 mjeseci nakon održanih općinskih izbora u BiH, ne izabere gradonačelnik.

Pred zgradom u kojoj se održavala sjednica gradskog vijeća cijeli su dan prosvjedovali predstavnici sindikata. Upozoravaju da nije prihvaćen proračun, zbog čega su ugrožena njihova primanja, te zahtijevaju raspuštanje gradskog vijeća.

11.11.2009. 18:48:09
Novi komentar
nužno
nužno