« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NESNOSNO

Moskva obavijena dimom uzrokovanog požarima

Glavni grad Rusije danas čekaju temperature od 40 stupnjeva, a gusti dim širi se ulicama grada i već je ušao u podzemnu željeznicu

moskva dim požari
moskva dim požari (Getty Images)
Više o

vrućine

,

dim

,

CSI

,

facebook korisnici

Moskva se u srijedu probudila obavijena gustim dimom koji se, uz pomoć vrućeg vjetra, širi ulicama grada s obližnjih požarišta gdje gore šume i tresetišta, a dim već ulazi u podzemnu željeznicu. U srijedu rano ujutro obrisi nebodera iz doba Sovjetskog Saveza teško su se nazirali u toj onečišćenoj atmosferi, a mnogi automobili vozili su s upaljenim svjetlima.

Unatoč vidljivosti smanjenoj na 300 metara, zračne luke u gradu normalno rade, izvijestila je agencija Interfax.

U srijedu ujutro temperatura u Moskvi bila je 25 stupnjeva Celzijevih, a tijekom dana očekuje se čak 40 stupnjeva, a tako će, prema predviđanjima meteorologa, biti sve do kraja tjedna.

>> Rusija: Raste broj mrtvih u najgorim požarima u 130 godina

Premda je u Moskvi palo par kapi kiše, temperatura u tom gradu i u zapadnom dijelu zemlje ne pada od početka srpnja, pa bi 2010. mogla ostati zapamćena kao najtoplija u zadnjih 130 godina koliko se provode mjerenja.

Deseci tisuća vatrogasaca, vojnika i spasilaca još se bore sa šumskim požarima koji haraju na tisućama hektara na zapadu zemlje i u kojima je do danas poginulo 48 osoba.

Predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio je u ponedjeljak izvanredno stanje u sedam najteže pogođenih oblasti, a u srijedu treba održati sjednicu ruskog Vijeća sigurnosti na kojoj će se raspravljati o mjerama za zaštitu strateških objekata zemlje. Nuklearki u Sarovu, poznatoj iz doba hladnog rata pod nazivom Arzamas-16, prijete šumski požari koji pustoše po oblasti Njižnij Novgorod u središtu Rusije. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 10:15:28
Novi komentar
nužno
nužno