« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
KONAČAN KRAJ?

BP će pokušati začepiti bušotinu postupkom ''static kill''

BP je počeo operaciju potpunog začepljavanja naftne bušotine koja je u Meksičkom zaljevu uzrokovala najveću ekološku katastrofu u SAD-u

bp naftna mrlja static kill
bp naftna mrlja static kill (Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

BP

,

naftna mrlja

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

,

LulzSec

,

solarne ploče

British Petroleum (BP) pokrenuo je operaciju konačnog začepljavanja bušotine u Meksičkom zaljevu pomoću postupka "static kill" kod kojega se u bušotinu ubrizgava mulj.

Pošto su proveli "probno ubrizgavanje", inženjeri naftne tvrtke pokrenuli su operaciju u utorak kasno navečer. "Svrha operacije je olakšati ponovno začepljavanje i izolaciju bušotine", iz koje curi nafta, ističe BP u priopćenju.

Postupak "static kill" sastoji se u ubrizgavanju tekućine i krutih tvari u oštećenu bušotinu koja se zatim zalijeva cementom.

Operacija bi se mogla završiti u srijedu. No ovakav se postupak dosad nije primjenjivao, a slična inicijativa je propala koncem svibnja.

>> Fauna Meksičkog zaljeva bila je ugrožena i prije naftne katastrofe

Posljednja mogućnost je "bottom kill" koja bi se mogla iskušati sredinom kolovoza. Sastoji se u tome da se osposobe dvije pomoćne bušotine u koje će nafta pritjecati ispod morskog dna. "Bottom kill" će omogućiti da se potvrdi uspjeh "static killa" ili pak da se ponovno pokuša cementirati bušotinu preko jedne pomoćne bušotine.

Iz bušotine Deepwater Horizon ispred obale Louisiane dosad je iscurilo oko 4,9 milijuna barela nafte, ili 780 milijuna litara, od čega je prikupljeno 800.000 barela (127 milijuna litara).

Po američkom zakonu BP bi mogao biti kažnjen sa 1.100 do 4.300 dolara po barelu nafte koja je iscurila a nije prikupljena. Ako se utvrdi da je tvrtka kriva za nemar, ukupni iznos kazne mogao bi se popeti na 17,6 milijarda dolara. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 09:37:59
Novi komentar
nužno
nužno