« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
protiv bolova

Morfij potiče širenje raka?

Opijat koji se koristi protiv jakih bolova potiče rast krvnih žila koje tumorima dostavljaju kisik i hranjive tvari

(Wikipedia)
Više o

Rak

,

tumor

,

morfij

,

morfin

,

Laura Bell

,

metilnaltrexon

,

MNTX

Američki znanstvenici objavili su rezultate najnovijih laboratorijskih istraživanja koja pokazuju da morfij može potaknuti širenje raka, iako se redovito propisuje kako bi smanjio bol pacijentima koji boluju od te bolesti, prenosi BBC.

Iako stručnjaci napominju da se sve treba dodatno ispitati, pokazalo se da taj alkaloid izoliran iz opijuma potiče rast novih krvnih žila koje tumorima dostavljaju kisik i hranjive tvari. Morfij također olakšava stanicama raka da napadnu druga tkiva.

Američki znanstvenici tvrde i da su pronašli lijek koji suzbija ovaj efekt - metilnaltrexon or MNTX. Taj lijek razvijen je 80-ih godina kako bi spriječio zatvor povezan s učinkom morfija, ali tek je nedavno odobren u SAD-u. Zasad se čini da djeluje bez da se miješa sa svojstvima morfija koji pomažu protiv bolova.

Ova nova saznanja potvrdila su da bi se mogla promijeniti anestezija za pacijente oboljele od raka, a mogli bi se razviti i novi lijekovi.

Dr. Laura Bell kaže da je istraživanje ovog područja još u ranoj fazi, te da će biti potrebno još istraživanja koja bi potvrdila promjene u korištenju opijata za oboljele od raka.

23.11.2009. 12:43:28
Novi komentar
nužno
nužno