« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
VEĆINA UZORAKA IZVRSNO

More za kupanje u Hrvatskoj već godinama visoke kakvoće

Tridesetak predstavnika županijskih zavoda za javno zdravstvo okupilo se danas na radnom sastanku u sklopu provedbe programa praćenja kakvoće mora na plažama u RH

Fotografija vijesti
Više o

more

,

Hrvatska

,

kakvoća vode

Iznoseći izvješće o kakvoći mora na plažama hrvatskog Jadrana u prošloj sezoni, načelnica odjela za zaštitu mora pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Nevia Kružić istaknula je kako se u Hrvatskoj program praćenja kakvoće mora na plažama provodi već 20 godina, a od 1. siječnja 2009. po novoj uredbi o kakvoći mora za kupanje.

Po njezinim riječima, u sezoni 2010. more se ispitivalo na 913 točaka, a uzeto je ukupno 9203 uzoraka, od čega je 8866 dobilo ocjenu izvrstan, 214 dobar, 100 zadovoljava i 23 ocjenu ne zadovoljava. "Ti pokazatelji zorno pokazuju kako je more za kupanje u Republici Hrvatskoj već godinama visoke kakvoće", poručila je načelnica Nevija Kružić.

Zamjenik istarskoga župana Vedran Grubišić istaknuo je pozdravljajući sudionike skupa kako je u Istri iz godine u godinu kakvoća mora za kupanje na visokoj razini. Upravo zato, dodao je, donesena je odluka o trećem stupnju pročišćavanja otpadnih voda u Istarskoj županiji jer, kako je rekao, Istra "želi očuvati kvalitetu mora i način života svojih građana, ali i turista".

Kako se danas čulo, sezona kupanja je od 1. lipnja do 15. rujna ako, ovisno o vremenu i mjesnim običajima, predstavničko tijelo Istarske županije ne donese odluku da sezona kupanja traje duže. Kakvoća mora prati se od 15. svibnja do 30. rujna, a prije svake sezone kupanja županija je dužna definirati točke s kojih će se uzimati uzorci. Na skupu sudjeluju i stručnjaci za kakvoću mora iz Crne Gore.

12.04.2011. 15:43:25
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    danijel
    20.04.2012. 15:26
    ocu i ja da budem more
  2. avatar
    Domainer
    16.06.2013. 21:52
    E vruće mi je i za koji dan ću iskusit ovogodišnju kakvoću mora :)
Novi komentar
nužno
nužno