« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ:

Montirani proces Glavašu isplanirao je Sanader

Predsjednik HDSSB-a danas je u Saboru premijera prozvao za diktaturu i ustvrdio da je on isplanirao politički proces Branimiru Glavašu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Branimir Glavaš

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Faber

,

slučaj selotejp

,

Jadranka Kosor

,

Osijek

,

Mladen Bajić

,

Krunoslav Fehir

,

MIP

,

slučaj garaža

,

Vladimir Šišljagić

,

optužbe

,

Željko Horvatović

,

politički proces

,

diktatura

,

trodioba vlasti

,

Sanader diktatura

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ustvrdio je danas u Hrvatskome saboru da je Branimir Glavaš osuđen u politički montiranom procesu koji je isplanirao premijer Ivo Sanader kojeg je prozvao za diktaturu, ustvrdivši da trodioba vlasti u Hrvatskoj ne postoji, već se radi samo o verbalnoj retorici.

Šišljagić je na konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje je ukinulo imunitet Branimiru Glavašu osuđenom nepravomoćno na 10 godina zatvora zbog slučajeva 'garaža' i 'selotejp', rekao da je odluka očekivana, te pokazuje kako u Hrvatskoj ne postoji trodioba vlasti, jer je cijeli slučaj i presudu isplanirao premijer Sanader. Drži da o Sanaderovoj umiješanosti govori i to da su "iz najbližih Sanaderovih krugova pet dana prije izricanja doznali da će presuda biti visoka".

Šišljagić je ustvrdio da je Sanader pronašao pogodne osobe za taj svoj naum - svjedoka Krunoslava Fehira, istražitelja Vladimira Fabera i suca Željka Horvatovića. Prvi je, kaže, imao nedostatak da nije "mogao upamtiti sav tekst napisan u Sanaderovom uredu, pa je šest puta morao mijenjati iskaz". Faber je pak, instaliran kao "sluga svakog režima" poznat po premlaćivanju hrvatskih navijača na utakmici Dinamo-Zvezda 1990.

Šišljagić je rekao da su glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i tužiteljstvo, pak, "spremno prihvatili inicijativu i nalog za taj politički motivirani i politički montirani proces", a sudac Željko Horvatović bio je "pravi sudac za egzekciju". O njegovim stručnim kvalifikacijama govori i to "da se nekoliko puta natjecao za suca Vrhovnog suda, a ni jednom nije dobio glas struke", dodao je. Nakon burne reakcije javnosti na presudu, a koju očito nije očekivao, Sanader je "potpuno izgubljen u vremenu i prostoru", a sve da bi spasio što se spasiti dade, prozvao svog suca da radi za SDP, ustvrdio je Šišljagić.

Ponovio je svoje ranije izrečene ocjene da je vrh HDZ-a stranku pretvorio u kriminalnu, mafijašku organizaciju, koja već šest godina provodi nasilnu, nemoralnu i korupcijsku politiku "koja štiti ogrezle u kriminal". Sanader i najbliži suradnici odgovorni su za kriminalizaciju Domovinskog rata, slanje generala u Haag, te brojne procese protiv branitelja, nastavio je.

"Sanader je postao čovjek opasnih namjera za svakog tko ne misli kao on", ustvrdio je i poručio kako "svaka diktatura ima svoj kraj, a imat će ga i ga i Sanaderova". Zahvalio je na potpori "brojnim poštenim HDZ-ovcima koji ne odobravaju Sanaderovu politiku" i poručio im da se "još malo strpe, jer je vrlo blizak politički kraj takve politike".

Na upit novinara Šišljagić je odgovorio da je odluku da se "Glavaš skloni na sigurno donio vrh stranke, s obzirom da je Sanader ultimativno tražio presudu.

Potvrdio je da se jučer čuo s Glavašem te mu rekao neka se čuva, a na upit novinara misli li da bi Glavaš u BiH mogao biti otet, Šišljagić je rekao kako bi ga netko "mogao i fizički likvidirati". "Ne isključujem fizičku ugrozu", ustvrdio je, a na novinarski upit zašto, odgovorio je da ne može odavati informacije.

"I u Zagrebu i u Osijeku bili smo svjedoci fizičkih likvidacija i to ne jednom. Prema tome, uopće ne isključujem tu mogućnost", naglasio je, a upitan tko bi mogao biti naručitelj odgovorio je da to treba pitati nadležne institucije. "To pitajte one koji se bave s tim. Da pitamo Fabera?", rekao je i na upit novinara poručio kako se Sanader u Slavoniji ne mora bojati "osim za rezultat izbora".

Šišljagić je prokomentirao i jučerašnje izjave potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor i savjetovao joj "da potraži dobrog psihoterapeuta" jer su, kaže, "njezini ispadi postali sve učestaliji".

Kosor je jučer, komentirajući Šišljagićeve kritike upućene Sanaderu i najavu "rata do istrebljenja svim političkim sredstvima" nazvala govorom mrženje "oficira JNA, kapetana I. klase".

Šišljagić je danas uzvratio kako mu to govori "istaknuti član kumrovečke škole" kojeg je, naveo je, Vrdoljak suspendirao s Hrvatskog radija zbog članstva u Pokretu za Jugoslaviju.

"Suzana je zadnja koja bi nekom trebala dijeliti lekcije. Zaista nisam očekivao od ministrice obitelji koja je, uzgred rečeno, rasturila četiri braka, da nekog proziva i dijeli lekcije", rekao je Šišljagić poručivši potpredsjednici Vlade neka se sjeti "što je radila 90-ih", jer "upravo je ona tada imala najmanje razloga bojati se JNA".

"Srdačan pozdrav Suzani. Ja sam ipak liječnik i za takve ispade imam razmijevanja", dodao je.

Demantirao je pritom da je HDSSB do sada podržavao HDZ u Saboru, a da je potporu uskratio nakon izricanja nepravomoćne presude Glavašu. "Neću pristati na insinuacije da HDSSB glasuje za ovu ili onu stranku", rekao je Šišljagić i naglasio da HDSSB u Saboru glasuje za prijedloge zakona koje smatra kvalitetnima. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 15:46:29
Novi komentar
nužno
nužno