« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 8 dana
OPASNO

Mont Blanc se smanjuje

Mont Blanc, najviši vrh zapadne Europe, po izmjeri u rujnu ove godine ima 4805,59 metara, što je 2,22 metra manje nego kod prošlog mjerenja 2021., objavili su francuski stručnjaci.

Nezgodno...
Nezgodno... (Arhiva)
Više o

Mont Blanc

,

visina

Mont Blanc, najviši vrh u Europi je izgubio više od dva metra svoje visine u zadnje dvije godine, što je stvano velika stvar.... ali i nezgodna.

"Skupljamo podatke za buduće naraštaje, nismo ovdje da bismo ih interpretirali, to ostavljamo znanstvenicima", rekao je Jean des Garets, geometar iz francuskog departmana Haute-Savoie, na konferenciji za novinare u Chamonixu.

Pozvao je da se nova visina Mont Blanca ne koristi kako bi se govorile besmislice.

Vrh na granici Francuske i Italije "mogao bi biti puno viši kroz dvije godine" kada se sljedeći put bude obavljalo mjerenje. Razlika u visini već je viđena u prošlosti, dodao je.

Ovo je 12. put da se vrši ova operacija u cilju prikupljanja znanstvenih podataka o utjecaju klimatskih promjena na alpske planine, što je inicijativa pokrenuta 2001.

"Nakon ovih kampanja mjerenja, već smo puno naučili: znamo da je vrh u stalnom kretanju, kako u visini s varijacijama od gotovo pet metara, tako i u položaju", dodao je Garets.

25.10.2023. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.10.2023. 08:51
    Uf ovo nije dobro
Novi komentar
nužno
nužno