« Znanost
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
STVARNO?

Mona Lisa se ipak smije

Zagonetni smiješak Mona Lise muči ljude od samog nastanka slike, jer zapravo ne možemo biti sigurni da taj smiješak postoji, sve do sada...

Smije se, ipak se smije...
Smije se, ipak se smije... (Arhiva)
Više o

osmijeh

,

Mona Lisa

Zagonetna Mona Lisa ipak se smije, i to iz najjednostavnijeg mogućeg razloga - jer je sretna žena, tvrde znanstvenici nakon detaljne analize njezina osmijeha.

Svjetska fascinacija remek djelom renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija (1452-1519) zapravo je fascinacija neodređenim izrazom na licu mlade Gioconde, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports koje tvrdi da je djelimično uspio otkriti misterij te slike.

Istraživači su pozvali 12 ispitanika kojima su predstavili seriju crno-bijelih fotografija na kojima je predstavljen osmijeh Mona Lise s blagim varijacijama na na krajevima usana.

Slike su ispitanicima predstavljene u različitom redoslijedu na kojem su se smjenjivale slike s pravim osmijehom i drugim s neznatnim promjenama na usnama. Ta serija slika je ispitanicima predstavljena 30 puta.

"S obzirom na opise povjesničara umjetnosti, očekivali smo da će ispitanici imati neodređen stav prema originalu. Na naše veliko iznenađenje, svi su prepoznali original tvrdeći da je to osmijeh sreće", rekao je France presseu Jürgen Komayer, neurolog sa Sveučilišta u Freiburgu i koautor studije.

Znanstvenici su priznali da se njihovo istraživanje odnosi samo na ispitivanje izraza lica, odnosno je li tužno ili sretno, ne uzimajući u obzir druge vrste emocija.

Nizozemski su znanstvenici 2005. godine proveli ispitivanje na istu temu, ali koristeći drugačiju metodu.

Gioconda je bila podvrgnuta softveru za prepoznavanje emocija. Algoritam je uzeo u obzir zaobljenost usana, promjene na obrazima i oko očiju.

Znanstvenici su došli do zaključka da se na licu čuvene Gioconde pojavljuje šest vrsta emocija. Njen osmijeh je označavao između ostalog, 83 posto sreće, devet posto preijzira, šest posto straha i dva posto bijesa.

Slika je izrađena uljanom tehnikom na ploči od drveta topole. Pretpostavlja se da je to portret mlade firentinske dame, Lise Gerardini, koja je bila supruga bogatog trgovca svilom Francesca del Gioconda.

Da Vincijeva "Mona Lisa" izložena je u francuskom muzeju Louvre, u kojem je zaštićena neprobojnim staklom.

14.03.2017. 11:29:00
Novi komentar
nužno
nužno