« Kazalište
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'Tartuffe'

Moliere iz Beograda u Rijeci

Na festivalu Malih scena u riječkom HNK-u večeras pogledajte 'Tartuffea'

(Karmen Mrkić, CROPIX)
Više o

Tartuffe

,

Ivana pl. Zajca

,

Moliere

,

Međunarodni festival malih scena

Međunarodni festival malih scena u Rijeci otvoren je večeras u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) "Ivana pl. Zajca" predstavom "Tartuffe" J.B.P. Molierea u režiji Egona Savina i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Na programu festivala do 11. svibnja bit će deset predstava iz Hrvatske, Njemačke, Srbije, Litve i Mađarske.

Izbornik Festivala je Jasen Boko, a Festival ove godine, za razliku od nekoliko prethodnih nema tematsku okosnicu, već su predstave odabrane na temelju estetske izvrsnosti.

Predstava 'Turbofolk'

Uz predstavu "Tartuffe" na programu festivala su Barfussove "Seksualne neuroze naših roditelja" Narodnog pozorišta iz Beograda u režiji Tatjane Mandić-Rigonat i "Tajbele i njen demon" Isaaca Bashevisa Singera riječkog HKD Teatra u režiji Egona Savina.

Slijede Euripidove "Bakhe" HNK iz Splita redatelja Olivera Frljića, koji je i autor predstave "Turbofolk" u izvedbi HNK "Ivana pl. Zajca" iz Rijeke.

Theatre Vilnius iz Litve predstavit će se Shakespearovim "Hamletom" redatelja Oskarasa Koršunovasa, a Kristalna kocka vedrine i Gradsko kazalište iz Siska Harrowerovom "Kosom" u režiji Zijaha A. Sokolovića.

Frank Castorf je redatelj predstave "Onaj koji kaže da, onaj koji kaže ne" Bertolta Brechta njemačkog Volskbuehne iz Berlina, Jean-Claude Berutti predstave "Polet" Gillesa Granouilleta u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), a Bela Pinter vlastita djela "Djevuška" koje će izvesti Bela Pinter Company iz Budimpešte.

Organizatori 16. Međunarodnog festivala malih scena su HKD Međunarodni festival malih scena Rijeka i grad Rijeka. Predstave će se prikazati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, HNK "Ivana pl. Zajca" i Harteri u bivšoj Tvornici papira, a na predstavu "Polet" gledatelji će ići u Zagreb organiziranim autobusnim prijevozom.

Umjetnički direktor festivala je Nenad Šegvić, a stručnu prosudbenu komisiju čine Branka Petrić, dramska glumica iz Beograda, Anica Tomić, kazališna redateljica iz Zagreba, Saša Broz, kazališna redateljica iz Zagreba, Helena Braut, kazališna kritičarska iz Zagreba i Elvio Baccarini, dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci. (hina/metro-portal)

04.05.2009. 09:53:12
Novi komentar
nužno
nužno