« Film
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KINO EUROPA

'Moj put' Veljka Popovića proglašen najboljim autorskim filmom

Žiri je pobjednički uradak opisao kao lijepu kombinaciju priče dizajna, ritma i boja

(hrvatska-animacija.org)
Više o

kino Europa

,

Zagreb film

,

Veljko Popović

,

ASIFA

,

Festival hrvatskog animiranog filma

,

Moj put

Film "Moj put" Veljka Popovića dobitnik je nagrade za najbolji autorski film Prvog Festivala hrvatskog animiranog filma, koji je u nedjelju završio u zagrebačkom kinu "Europa".

Popovićev film o "odrastanju i sazrijevanju, ambicijama i tjeskobi ispričan kroz priču o cipelama", koji je osvojio sedam tisuća kuna, žiri je u obrazloženju ocijenio "lijepom kombinacijom priče dizajna, ritma i boja".

Njegov prvi film "Ona koja mjeri" iz 2008. jedan je od najnagrađivanijih novijih hrvatskih animiranih filmova.

Najboljim namjenskim filmom proglašen je "HT Mostar - Duet Flat" Josipa Vranjkovića , "animacijski artikuliran, dorađen, i u zadanim okvirima, vrlo zabavan film". Njemu je pripalo pet tisuća kuna.

Film "Miramare" Michaele Mueller, koji se dotiče problema ilegalnih imigranata, pobijedio je u studentskog kategoriji radi dojmljive atmosfere "postignute zahtjevnom animacijskom tehnikom". Nastao je u produkciji zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i dobio tri tisuće kuna.

U kategoriji filmova djece i mladeži nagradu je dobio film "Foto safari" Filmskog kino i video kluba Zaprešić, priča o lavu kojega u lovu na antilopu ometaju turisti. Taj klub bit će nagrađen s dvije tisuće kuna.

Nagrada publike dodijeljena je filmu "Kolinje" Marka Dješke.

Diplome Festivala osvojili su Nedeljko Dragić za animaciju u filmu "Rudijev leksikon", Svjetlan Junaković za dizajn filma "Moj put", Zvonko Todorovski za scenarij filma "Povratak" i skladateljica Anita Andreis Žganec za glazbu u filmu "Guliver".

Uz natjecateljski program, na Festivalu je prikazan, među ostalim, izbor filmova Borivoja Dovnikovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo, te retrospektiva "Dragulji Zagreb filma".

Festival su pokrenuli "Zagreb film" i međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA Hrvatske, s ciljem promicanja animacije kao umjetničke forme. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 08:58:06
Novi komentar
nužno
nužno