« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BIORITAM

Moguće je usporiti unutarnji sat

Znanstvenici su otkrili tvar koja biološki sat može vratiti deset sati unazad i tako riješiti probleme s nesanicom

Spavanje
Spavanje (Shutterstock)
Više o

nesanica

,

vrijeme

,

bioritam

,

unutarnji sat

,

Longdaysin

,

jet-lag

U potrazi za tvarima koje utječu na bioritam, američki znanstvenici su pronašli "Longdaysin" koji može usporiti vrijeme, odnosno unutarnji sat pomaknuti unazad za deset sati. laboratorijska istraživanja su pokazala da istovremeno napada tri proteina koji imaju važnu ulogu u regulaciji biološkog sata.

"Longdaysin bi prije svega mogao pomoći osobama koje često mijenjaju vremenske zone te se redovito bore s jet-lagom", napisali su znanstvenici sa Sveučilišta u San Diegu u časopisu PloS one.

Poznato je da unutarnji sat ne teče samo u mozgu nego i u drugim dijelovima tjelesnog tkiva, na primjer u plućima, jetri i srcu koji funkcioniraju prema istom, 24-satnom ritmu. Tijelo uz pomoć dnevnog svjetla potrebu za snom, hranom, vodom te temperaturu i metabolizam prilagođava okolnostima u kojima se nalazi.

Na taj način tijelo sinkronizira pojedine funkcije prema ciklusu noć-dan, a biološki sat brine o tome da tisuće gena u određeno vrijeme počinju ili prestaju raditi. Poremećaj ciklusa dovodi do nesanice, popodnevnog umora, gubitka apetita i razdražljivosti. Znanstvenici su ispitali utjecaj preko 120.000 tvari na navedeni proces i tako otkrili "Longdaysin". Daljnja istraživanja pokazala su da različite količine te tvari mogu biološki sat pomaknuti za čak deset sati unazad.

"Došli smo značajan korak bliže piluli koja će biti pravo olakšanje za osobe koje pate od jet-laga, noćnih smjena i drugih problema s nesanicom. Longdaysin sam po sebi nije konačno rješenje nego važna spoznaja i sredstvo za buduća istraživanja", zaključili su znanstvenici.

15.12.2010. 07:33:00
Novi komentar
nužno
nužno