« Zdravlje
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
OPREZNO

Mogu li nas hakeri ubiti?

Sve veća popularnost uređaja koji koriste programe uz bežične veze dovela je do većeg rizika od hakerskog reprogramiranja uređaja

Sve se može hakirati...
Sve se može hakirati... (Wikipedia)
Više o

elektronički defibrilator

,

hakiranje

Srčani uređaji koji koriste računalne programe uz bežične veze izloženi su mogućnosti hakerskih napada koji bi mogli izazvati životno opasne poremećaje njihova rada, upozoravaju američki kardiolozi. Medicinski uređaji meta su hakerskih napada više od desetljeća, navode liječnici u radu objavljenom u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

Sve veća popularnost uređaja koji koriste programe uz bežične veze dovela je do većeg rizika od hakerskog reprogramiranja uređaja kako bi oni radili nepravilno ili kako bi se ometalo prenošenje informacija koje su potrebne liječnicima da prate na daljinu zdravstveno stanje pacijenata ili kako bi se baterije prerano potrošile, pišu kardiolozi.

"Većina tih napada predstavlja teoretske rizike", kaže dr. Dhanunjaya Lakkireddy iz sveučilišne bolnice u Kansas Cityju. "Nema dokumentiranog slučaja hakiranja srčanog uređaja kod stvarnog pacijenta", kaže Lakkireddy.

"U ovom je trenutku blokiranje uređaja ili promjena njegova rada kako bi se naštetilo pacijentu ograničena na televizijske serije i filmove".

U pogledu usađenih srčanih uređaja američke vlasti upozorile su proizvođače na ranjivost njihova praćenja na daljinu i mogućnost da se veza prekine ili uspori ili da se kibernetičkim upadima izazove poremećaj rada i pražnjenje baterije, navode kardiolozi.

25.08.2019. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno