« Život
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Moć uvjeravanja dobiva se na neuobičajen način

Samo malo pristojnosti i mrvica poznavanja ljudske psihe mogu dati puno bolje rezultate od upornog uvjeravanja nekoga da je u krivu

Kako ćete nekoga uvjeriti da je u krivu?
Kako ćete nekoga uvjeriti da je u krivu? (Arhiva)
Više o

tajne

,

moć uvjeravanja

,

uvjerljivost

Svjedoci smo nevjerojatno niske razine rasprava koje se vode u našem društvu, od nabacivanja blatom u Saboru do televizijskih emisija, iz kojih gotovo svi sudionici nakon uprnog tupljenja o i po svome i ukopavanja u rovove na 'svojoj strani' iz koje najtežom verbalnom artiljerijom tuku po 'drugima', odlaze kao da se ništa nije dogodilo.

A samo malo pristojnosti i mrvica poznavanja ljudske psihe mogu dati puno bolje rezultate...

Francuski filozof Blaise Pascal iz 17. stoljeća možda je najpoznatiji po Pascalovoj okladi u kojoj je, u prvoj formalnoj upotrebi teorije odluke, tvrdio da je vjerovanje u Boga najpragmatičnija odluka jer je bio uvjeren da razum ne može dosegnuti Boga.

Zapravo reagira protiv Descartesa i metafizičara podsjećajući na to da Bog može biti samo predmet vjere...

Ali čini se da je francuski mislilac također imao smisao za psihologiju. Kako ističe Brain Pickings, Pascal je pokazao najučinkovitiji način da se nekog navede na promjenu mišljenja, stoljećima prije nego što su eksperimentalni psiholozi počeli službeno proučavati moć uvjeravanja.

Tajnu će vam otkriti ekipa s portala Gentleman.hr

20.10.2017. 18:01:00
Novi komentar
nužno
nužno