« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KORUPCIJA

Moć uistinu kvari ljude i opojna je kao kokain

Svima je poznato da moć mijenja ljude, i to na gore, a sve zbog prave psihofizičke ovisnosti

Fotografija vijesti
Više o

korupcija

,

ovisnost

,

kokain

,

moć

Poznata izjava Lorda Actona da "moć ima tendenciju da korumpira, a apsolutna moć korumpira apsolutno" dokazano je istinita, a njenu vjerodostojnost nisu potvrdili sociolozi, filozofi ili povjesničari, već psiholozi i neurolozi.

Naime, otkriveno je da osjećaj moći ima isti efekt na mozak kao i kokain tako što i kod muškaraca i kod žena pojačava lučenje testosterona i 3-androstendiona. To za posljedicu ima povećanje razine dopamina u dijelu mozga zaduženom za nagrade, a to može vrlo lako izazvati ovisnost.

Kokain djeluje na mozak na sličan način, a manifestacije variraju od povećane budnosti, samouvjerenosti, osjećaja zadovoljstva i euforije do tjeskobe, paranoje i nemirnosti. Moć, uz sve nabrojane indikacije i kontraindikacije uzimanja kokaina, izaziva još i aroganciju i nestrpljivost.  

Pomoću ovog saznanja se lako može razumjeti ponašanje naših vrlih političara, ekscentričnih tajkuna i razno raznih "zvijezda".

Do zaključka se došlo promatrajući ponašanje primata, točnije pavijana. Naime, pavijani na dnu hijerarhije imaju nisku koncentraciju dopamina, a kako se penju na "socijalnoj" ljestvici tako raste razina dopamina.

"To ih čini agresivnijima i seksualno aktivnijima, a iste promjene se mogu vidjeti i kod ljudi kada dobiju moć. S druge strane, degradacija u hijerarhiji smanjuje razinu dopamina, povećava se stres i smanjuju se kognitivne funkcije", rekao je dr. Ian Robertson u svojem članku za Daily Telegraph.

Uočeno je da pojačano lučenje neuroprijenosnika dopamina čini ljude pametnijima jer stimulira rad čeonog režnja mozga.   

28.04.2012. 15:05:01
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Dostava alkohola
    29.04.2012. 02:42
    Kada će više proizvesti umjetni dopamin, pa da ga upotrijebimo na političarima.
Novi komentar
nužno
nužno