« Biznis
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
MWC 2018

Mobilna industrija će do 2022. generirati pet posto posto svjetskog BDP-a

Sve više zemalja uživa koristi od poboljšanja produktivnosti i povećane potrošnje mobilnih usluga, a osim doprinosa gospodarskom rastu, mobilna industrija izravno i neizravno u svijetu zapošljava 29 milijuna ljudi

Mobilna industrija u stalnom rastu
Mobilna industrija u stalnom rastu (Nokia)
Više o

BDP

,

mobilna industrija

Mobilne tehnologije i usluge u 2017. su generirale 4,5 posto globalnog BDP-a, s 3.600 milijardi američkih dolara dodane vrijednosti, a kako ta industrija intenzivno raste i provlači se kroz sve sektore, do 2022. se očekuje da će u svjetskom BDP-u dosegnuti 4.600 milijardi dolara ili udjel od pet posto.

Te i druge podatke o mobilnoj industriji objavilo je svjetsko udruženje GSMA na Mobile World Congressu (MWC-Svjetski kongres mobilne industrije), koji se kao vodeći svjetski godišnji skup te industrije od 26. veljače do 1. ožujka u organizaciji GSMA-a održava u Barceloni sa više od 2.300 izlagača.

"Mobilna industrija sve više pridonosi gospodarskom rastu i prepoznavanju društvenih izazova, nastojeći učiniti svijet boljim te stvoriti platforme da mobilni telefoni i internet ne budu samo uređaji i sredstvo komuniciranja nego da služe za puno drugih životno važnih stvari", poručio je direktor marketinga GSMA Micahel O'Hara.

Naglasio je da sve više zemalja uživa koristi od poboljšanja produktivnosti i povećane potrošnje mobilnih usluga, a osim doprinosa gospodarskom rastu, mobilna industrija izravno i neizravno u svijetu zapošljava 29 milijuna ljudi te pridonosi javnom sektoru s 500 milijardi dolara od općeg oporezivanja te s 25 milijardi dolara od aukcija mobilnog spektra. Mobilne tehnologije sve se više koriste i za pripravnost i odgovor na katastrofe te na izazove u brojnim industrijama, poput zdravstva, poljoprivrede, komunalija, obrazovanja, financija i drugih.

"U svijetu raste usvajanje mobilnih alata i rješenja, a to potiče digitalizaciju kao novu platformu za četvrtu industrijsku revoluciju, koja inovacijama i korištenjem sustava umjetne inteligencije, strojnog učenja, robotike, analitike velikog broja podataka, 'uvećane stvarnosti' te niza drugih mijenja svijet velikom brzinom", rekao je O'Hara.

Napominjući kako su ti procesi nezaustavljivi i više nego ikad traže suradnju na svim razinama, pogotovo između politika, regulatora i operatora, kazao je kako je potvrda tome gotovo stalni dvadesetogodišnji rast broja pretplatnika mobilnih uređaja, a u novijim godinama i korisnika mobilnog interneta.

18.03.2018. 10:30:00
Novi komentar
nužno
nužno