« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Možemo sami izbrisati loša sjećanja

Proces potiskivanja sjećanja odvija se u predfrontalnom korteksu, koji se smatra centrom za kontrolu misli i moguće ga je svjesno iskoristiti

Preradite si sjećanja
Preradite si sjećanja (Arhiva)
Više o

traume

,

sjećanja

,

brisanje sjećanja

,

loša sjećanja

Sigurno ste barem jednom poželjeli da se nešto nije dogodilo i da se toga više ne morate sjećati, a postoji vjerojatno i cijeli niz malih stvari koje su vas na ovaj ili onaj način traumatizirale, pa biste željeli da se to više ne ponavlja... recept postoji, vjerovali ili ne, i ne uključuje nikakve lijekove.

Naime, kako su ustanovili znanstvenici, ljudski mozak opskrbljen je mehanizmom koji mu omogućuje da svjesno izbriše traumatizirajuća sjećanja, Ova bi metoda, prema njihovim tvrdnjama, mogla otvoriti put za nov pristup liječenju depresije i anksioznih stanja.

Takvom se metodom traumatizirajuća iskustva mogu naučiti izbrisati, za razliku od metode koja traume briše uzimanjem lijeka, o čemu su početkom srpnja izvijestili znanstvenici s Harvarda i jednog kanadskog sveučilišta.

- Pokazali smo da pojedinci imaju sposobnost naučiti selektivno brisati loše uspomene iz pamćenja - pojašnjava Brendan Depue, jedan od autora studije objavljene u petak u američkom časopisu Science.

- Mislimo da smo pronašli neuronske mehanizme tog fenomena i nadamo se da će to otkriće kao i buduća istraživanja voditi k novim terapeutskim pristupima i lijekovima koji će omogućiti da se liječi cjelina emocionalnih poremećaja - objasnio je Depue.

Taj znanstvenik sa Sveučilišta u Coloradu naveo je za primjer fobije, opsesivna ponašanja ili stanja stresa izazvana traumatskim iskustvom. Tijekom razdoblja obuke sudionici ispitivanja morali su pamtiti po 40 pari slika emocionalno "neutralnog" ljudskog lica uz koje je bila pridružena snimka uznemirujuće scene, primjerice fotografija ranjenog vojnika, električna stolica ili prometna nesreća.

Ispitanici su potom bili podvrgnuti vježbi kako bi odredili jesu li se pri pogledu na "neutralnu sliku" mogli sjetiti ili svjesno zaboraviti traumatizirajuću scenu pridruženu ljudskom licu.

Njihov je mozak bio promatran, sniman magnetskom rezonancom, što omogućuje da se funkcioniranje organa vizualizira u stvarnom vremenu. Prema znanstvenicima, proces potiskivanja sjećanja odvija se u predfrontalnom korteksu, koji se smatra "centrom za kontrolu misli"

22.02.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno