« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KORAK NAPRIJED?

MMF poziva Grčku na još drastičnije rezove

Glasnogovornica Caroline Atkinson kaže da bi MMF dao zajam samo u slučaju da Grčka pristane na dalekosežnije reforme u gospodarstvu

(Getty Images)
Više o

MMF

,

grčka kriza

,

Caroline Atkinson

Međunarodni monetarni fond (MMF) ocijenio je grčki plan štednje značajnim ali je pozvao na dalekosežnije reforme koje bi mediteranskoj zemlji pomogle da u budućnosti bude pošteđena daljnjih dužničkih problema.

"Grčke vlasti osmislile su vrlo snažan paket fiskalnih mjera za 2010.", kazala je MMF-ova glasnogovornica Caroline Atkinson. "Primjena fiskalnog programa bit će ključan korak naprijed u dugogodišnjoj perspektivi".

Atkinson je nadalje istaknula da je MMF spreman savjetovati Grčku u pogledu smanjenja potrošnje i sređivanja stanja državnih financija. Glasnogovornica nije pritom govorila o potencijalnom hitnom MMF-ovom zajmu, sugerirajući ipak da bi MMF, bude li angažiran, tražio dalekosežnije reforme u gospodarstvu.

"Također potičemo vlasti da razviju i uskoro primijene značajne reforme u cilju podupiranja produktivnosti i rasta, čime bi se upotpunila fiskalna konsolidacija koja se trenutno provodi", kazala je ona.

"Spremni smo poduprijeti planove grčke vlade u smislu pružanja tehničke ekspertize u navedenim pitanjima", poručila je Atkinson.

Grčka se nada određenoj pomoći Europske unije nakon što je najavila novi paket mjera kojim bi se uštedjelo daljnjih 4,8 milijardi eura u nastojanju sprečavanja stečaja.

Grčki premijer George Papandreu nije isključio mogućnost obraćanja za pomoć MMF-u radi izlaska iz dužničke krize ako to propusti učiniti EU. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 11:55:16
Novi komentar
nužno
nužno