« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LJUDSKA PRAVA

Brown želi izmjene zakona o uhićenjima zbog ratnih zločina

Zakonom su suci dosad mogli izdati nalog za uhićenje bilo kojeg stranca za ratne zločine na zahtjev neke osobe ili organizacije

(Getty Images)
Više o

Gordon Brown

,

ratni zločin

,

Tzipi Livni

,

uhićenje

,

Ejup Ganić

,

britanski zakoni

Britanski premijer Gordon Brown predložit će u četvrtak nadležnom parlamentarnom odboru izmjene uvjeta za uhićenje stranaca zbog ratnih zločina na temelju uhidbenih naloga koje izdaju britanski sudovi, prenosi u četvrtak list Daily Telegraph.

Njegova najava uslijedila je nakon što je bivša izraelska ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni u prosincu prošle godine otkazala put u Veliku Britaniju zbog mogućnosti da je uhite na temelju zahtjeva jedne propalestinske skupine.

Brown je najavio izmjene zakona kojim su dosad suci mogli izdati nalog za uhićenje bilo kojeg pojedinca za ratne zločine na zahtjev jedne osobe ili neke organizacije. Brown će predložiti da prema novom zakonu nalog za uhićenje stranaca koji stižu u Veliku Britaniju razmatraju tužitelji, a ne suci, kako je do sada bio običaj.

"Sada postoji velika opasnost da važeći zakon iskoriste politički motivirane organizacije ili grupe", istaknuo je Brown.

Tzipi Livni, trenutačno izraelska oporbena čelnica, u prosincu je bila prisiljena otkazati svoje putovanje u Veliku Britaniju, pošto je propalestinski orijentirana grupa zatražila izdavanje tjeralice protiv nje zbog navodnih zločina počinjenih tijekom vojne operacije u Pojasu Gaze.

Vlada Velike Britanije za ovakve se izmjene odlučila pošto su njezini članovi ustanovili da visoki strani dužnosnici izbjegavaju putovanja kroz Veliku Britaniju, strahujući da će biti optuženi za kršenje ljudskih prava te potom privedeni.

Posljednji takav slučaj je bivši visoki dužnosnik BiH Ejup Ganić koji je u Britaniji zadržan u pritvoru odlukom britanskog suda, a na temelju srpske tjeralice zbog navodnih ratnih zločina. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 10:48:19
Novi komentar
nužno
nužno