« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
MMD

MMD uspješno završio održivi pilot projekt za smanjenje IT otpada

MMD, vodeća tehnološka tvrtka i licencirani partner za brend Philips Monitors, u Nigeriji pokazuje kako se neispravni monitori mogu reciklirati na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način

MMD
MMD (Arhiva)
Više o

očuvanje okoliša

,

MMD

MMD, vodeća tehnološka tvrtka i licencirani partner za brend Philips Monitors, u Nigeriji pokazuje kako se neispravni monitori mogu reciklirati na ekološki prihvatljiv i ekonomičan način, a sve to u sklopu pilot projekta PREVENT Waste Alliance, inicijative njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ).

Ostali suradnici koji su značajno uključeni u projekt su i Closing the Loop, globalni pružatelj usluga zelene nabave te TCO Development te organizacija koja stoji iza vodeće svjetske certifikacije IT održivosti TCO Certified. Zajedno s njima, MMD je razvio uspješan poslovni model o tome kako proširiti certificirano rješenje za otpadno neutralnu elektroniku i na monitore, postavljajući pritom nove standarde za zelenu nabavu.

Izazovi e-otpada

50 milijuna tona godišnje: elektronički otpad (e-otpad) jedan je od najhitnijih izazova s kojima se suočava današnje društvo. Prema izvješću Platforme za ubrzanje kružnog gospodarstva (PACE) i UN-ove koalicije za e-otpad, ovaj se otpad uglavnom odlaže brodovima u afričke ili druge zemlje.

Međutim, iako su gotovo svi novi Philipsovi monitori bez žive i olova, računalni se monitori zbog svojih vrlo malih ugrađenih tiskanih ploča i sagorjelih kemikalija poput olova i žive, općenito smatraju problemom za recikliranje i kružno gospodarstvo. Primjerice, u Africi se veliki dio njih ne može ispravno reciklirati zbog nedostatka odgovarajućih objekata i resursa. Razlog tomu leži u činjenici da se trenutno ne može zaraditi od pravilnog recikliranja i prikupljanja.

Proširenje uspješnog modela zbrinjavanja i kompenzacije otpada

Dokazano uspješan pristup ublažavanju i rješavanju ovog golemog izazova je koncept naknade za e-otpad koji je već prepoznat u javnoj nabavi kao zeleno rješenje za mobilne telefone, prijenosna računala i tablete, čime se zatvara "životni ciklus" elektroničke opreme. Naknada koja se dodaje nabavnoj cijeni nove elektroničke opreme financira prikupljanje stare opreme za sigurno recikliranje. Sirovine dobivene na ovaj način zatim se ponovno koriste u proizvodnji novih proizvoda, čineći ih ekološki neutralnima.

Kao dio svoje predanosti održivijim tehnologijama monitora, Philips Monitors podržavao je Closing the Loop i koaliciju transnacionalnih partnera, kao što su Öko-Institut e. V. istraživački institut i lokalni nigerijski partneri Verde Impacto, Hinckley Recycling i SRADev Nigeria. Pilot projekt za izgradnju poslovnog modela koji pokazuje kako se program naknade za otpad može proširiti na praćenje otpada i TCO Certified Edge certifikat koji se odnosi na kompenzaciju e-otpada, trajao je godinu i pol dana, a partneri su za projekt prikupili više od 5500 monitora koji više nisu bili upotrebljivi.

"Drago nam je što smo ovim pilot projektom uspjeli razviti poslovni model koji dokazuje kako uspješan koncept zbrinjavanja i kompenzacije otpada ne samo da funkcionira za mobilne telefone, već također može učiniti mnogo izazovnije recikliranje monitora financijski unosnim, dok istovremeno pridonosi razvoju lokalnih kapaciteta za recikliranje", izjavio je Stefan van Sabben, globalni CSR i viši menadžer za održivost u MMD-u, Philips Monitors.

Prvi uspjesi na putu prema kružnom gospodarstvu

Na početku projekta gotovo da nije bilo iskustva s recikliranjem ravnih zaslona u Nigeriji. Odbačeni monitori gomilali su se na odlagalištima, predstavljajući značajan rizik za ljude i okoliš. Partner za reciklažu prvo je obučen za ručno rastavljanje ravnih ekrana. To je uključivalo sigurno uklanjanje crnih svjetlosnih cijevi koje sadrže živu, sigurno rastavljanje svih ostalih elektroničkih komponenti te identifikaciju i odvajanje različitih vrsta plastike, uključujući one koje sadrže opasne bromirane usporivače plamena.

Na kraju projekta, partner je uspio rastaviti ravne zaslone na vrlo siguran i učinkovit način, drastično smanjujući troškove te vraćajući sirovine u ciklus. Iako je put još dug, ovo su ohrabrujući prvi koraci prema istinski održivoj budućnosti.

Web stranica pilot projekta: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/

Ovaj projekt financira PREVENT Waste Alliance, inicijativa njemačkog Saveznog ministarstva za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ). Više informacija: https://prevent-waste.net/en/

Saznajte više o Philips Monitors 'zelenim' monitorima: https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors

18.02.2023. 13:00:00
Novi komentar
nužno
nužno