Mlijeko i mliječni proizvodi ne produžavaju život
Ljudi koji konzumiraju mnogo mlijeka, sira i jogurta ne moraju nužno živjeti dulje od onih koji to ne čine
Mlijeko je jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda, a njega, baš kao i mliječne proizvode, prati glas da produžava život u slučaju da ga se konzumira više nego inače. No, izgleda da je to, na žalost, samo još jedan od mitova...
Ljudi koji konzumiraju mnogo mlijeka, sira i jogurta ne moraju nužno živjeti dulje od onih koji to ne čine, pokazuje nedavno istraživanje.
Znanstvenici su proučili podatke o konzumaciji mlijeka i mlječnih proizvoda kod više od 168.000 žena i više od 49.000 muškaraca u SAD-u zaposlenih u zdravstvu koji nisu do tada bolovali od srčanih bolesti ili karcinoma. Tijekom oko tri desetljeća koliko su praćeni preminulo je ukupno 51.438 osoba.
U usporedbi s ljudima koji su unosili najmanje mlječnih proizvoda, prosječno 0,8 porcije dnevno, oni koji su konzumirali najviše mlječnih proizvoda, prosječno 4,2 porcije dnevno, imali su 7 posto veće izglede umrijeti tijekom promatranog razdoblja.
Porcija se odnosi 1,3 dcl mlijeka ili jogurta ili 40 do 55 grama sira ovisno o tome je li svjež ili prerađen.
Oni koji su po konzumaciji mlječnih proizvoda bili negdje na sredini s oko tri porcije dnevno imali su podjednake izglede doživjeti kraj studije kao i skupina koja je konzumirala najmanje količine mlječnih proizvoda.
"Ukupni unos mlječnih proizvoda nije bio povezan s manjim rizikom od ukupnog mortaliteta", napisao je tim prevođen autorom Mingom Dingom s harvardske škole javnog zdravlja u Bostonu u časopisu BMJ.
Neka su ranija istraživanja povezivala konzumiranje mliječnih proizvoda s nešto nižim rizikom od niza zdravstvenih problema među kojima i povišeni krvni tlak, dijabetes, srčane bolesti i neke vrste karcinoma, navode autori istraživanja. No i povećana konzumacija mlječnih proizvoda bila je povezana s povećanim rizikom od nekih vrsta karcinoma.
Mlječni se proizvodi mnogo konzumiraju širom svijeta i važan su izvor bjelančevina, vitamina D i kalcija, navode autori istraživanja. Mlječni proizvodi također mogu sadržavati zasićene masti i kolesterol koji mogu negativno utjecati na zdravlje, ističu znanstvenici.
Istraživanje je utvrdilo da je bilo manje vjerojatno da će ispitanici koji su konzumirali najviše mlječnih proizvoda konzumirati alkohol i pušiti i bili su fizički aktivniji od onih koji su unosili najmanje mlječnih proizvoda u prehrani.
U nekim se slučajevima činilo da vrsta mlječnih proizvoda utječe na mortalitet.
Veći unos nemasnog mlijeka primjerice bio je povezan s nešto većim rizikom od smrti od svih uzroka kao i većim izgledima smrti od srčanih bolesti ili raka debelog crijeva i rektuma. Punomasno mlijeko bilo je povezano s većim rizikom od smrti od svih uzroka kao i kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Nije utvrđeno da sir i jogurt utječu na dugovječnost.
Ljudi koji su jednu porciju mlječnih proizvoda dnevno zamijenili orašastim plodovima i mahunarkama imali su 14 posto manje izglede umrijeti tijekom istraživanja.
Zamjena jedne porcije mlječnih proizvoda jednom porcijom cjelovitih žitarica bila je povezana s 11 posto manjim rizikom od smrti tijekom istraživanja.
No, zamjena jedne porcije mlječnih proizvoda jednom porcijom crvenog ili prerađenog mesa bila je povezana s pet posto većim rizikom od smrti tijekom studije.
"Dvije porcije dnevno mlječnih proizvoda povezane su s najmanjim kardiovaskularnim mortalitetom no veći unos od toga povezan je s nešto višim mortalitetom posebno od karcinoma", zaključuju znanstvenici.
Novi komentar