« Život
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
PURITANCI

Mladi Amerikanci su monogamni

Čak 57 posto Amerikanaca između 18. i 29. godine smatra da je ulazak u spolne odnose "bez osjećaja" nešto loše

Amerikance se slažu s
Amerikance se slažu s "dok nas smrt ne rastavi" (FreeDigitalPhotos)
Više o

ljubav

,

brak

Velika većina Amerikanaca do 30 godina u Sjedinjenim Državama, njih 86 posto, očekuje da će njihov brak trajati do kraja života, premda u stvarnosti polovica brakova završava razvodom, prema studiji objavljenoj u srijedu.

Anketa koju je provelo sveučilište Clark u Worcesteru, u saveznoj državi Massachusettsu, pokazuje također da 57 posto Amerikanaca između 18. i 29. godine smatra da je ulazak u spolne odnose "bez osjećaja" nešto loše.

A 73 posto od 1.029 ispitanika misli da se parovi moraju vjenčati prije rađanja djece.

Ti rezultati pokazuju da su mladi Amerikanci optimistični u vezi s brakom, ističe Jeffrey Arnett, profesor psihologije na sveučilištu Clarku.

"Oni odrastaju znajući da polovica brakova završava razvodom, ali gotovo svi očekuju da će biti u u onoj drugoj polovici", ističe Arnett koji je vodio istraživanje.

"Današnja mladež, napose oni čiji su se roditelji rastali, često su najodlučniji spriječiti razvod, premda statistički gledano imaju više izgleda da se sami rastanu", dodao je Arnett.

Anketa je usto pokazala da je 61 posto mladih u Americi spremno odustati od nekih poslovnih ambicija radi obiteljskog života, kako muškarci, tako i žene.

"No ovi zadnji rezultati govore da bi se stvari mogle promijeniti s dolaskom novog naraštaja mladih koji će ravnomjernije dijeliti obiteljske obveze", zaključio je.

Među ispitanicima je 23 posto bilo u braku, 10 posto je živjelo u izvanbračnoj zajednici, a 29 posto je bilo neoženjeno/neudato.

09.08.2012. 14:15:53
Novi komentar
nužno
nužno