« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 5 mjeseci
T-mobile INmusic

Mlade snage popunile Nokia stage

Afion, Antenat i Le Zbor na T-mobile INmusicu

Fotografija vijesti
Više o

Nokia stage

,

atentat

,

T-mobile INmusic festival

,

Afion

,

Le Zbor

Line up-u ovogodišnjeg T-Mobile INmusic festivala pridružuje se još domaćih glazbenih imena! Na Nokia stageu nastupit će i mlade snage hrvatske glazbene scene - Afion, Antenat i Le Zbor.

Afion čine glazbenici podrijetlom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne, okupljeni prvotno oko makedonske zajednice u Zagrebu. U početku sviraju samo makedonske pjesme, a kasnije proširuju svoj interes i na tradicijske pjesme iz Hrvatske i Bosne. U četiri godine postojanja Afion je prerastao u pravu klupsku atrakciju, šireći dobru energiju gdje god se pojavljivali, ali i ujedno dobro funkcionirajući i na mnogo većim pozornicama.

U listopadu 2006. godine Afion objavljuje svoj prvi, istoimeni album koji predstavljaju na WOMEX-u u Sevilli, a kojeg hvali i najvažniji world music časopis fRoots. Već 2008. godine izdaju drugi studijski album „Čudni svati", a godinu ranije bivaju nominirani za nagradu Porin u kategoriji najboljeg etno albuma. Do sada su održali stotinjak koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH te Srbiji, a nastupali su na nizu festivala, među ostalim i na ovogodišnjem Shetland Folk Festivalu.

Afion čine: Lidija Dokuzović - vokal, Aleksandar Jovevski - kaval, tambura, gajde, tapan, Danijel Maoduš - akustične gitare, charango, Nenad Kovačić - djembe, tarabuka, bubnjevi, cajon i ostale udaraljke te Josip Mazić - kontrabas i bas gitara

Antenat je osnovan 1997. godine, a u dvanaest godina postojanja bend je održao više od 300 koncerata po klubovima i festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. U početku su se okupili kao standardni rock-kvartet s bubnjem, basom, gitarom i vokalom, a s vremenom se postava širila, mijenjajući glazbene stilove. Bend je sve više nastupao, profilirajući vlastiti glazbeni izričaj koji danas nazivaju - subreggae. U njemu su sadržani različiti utjecaji, od reggaea i duba, preko ska i punka, do world-music elemenata, a svaki član benda sa svojim instrumentom pridodaje toj mješavini i nešto svoje: bubnjevi žestinu punk-rocka, brass-sekcija reggae i jazz atmosferu, gitare psihodeličnu notu, klavijature atipičnu harmonizaciju koja podsjeća na sedamdesete, a udaraljke afro-ritmove. 

U ožujku 2006. objavili su prvi album "Subing", a drugi album  "Karavana" izašao je u svibnju 2008. Antenat čine: Nenad Kovačić - vokal i udaraljke, Boris Vidošević - gitara, Marko Fiket - gitara, Davor Barišić - bas gitara, Marko Gajer - klavijature, Ivan Škvorc - saksofon, Ivan Marincel - trombon, Vladimir Novak - truba, Bojan Horvat  - bubanj, Marin Kobešćak - efekti, ton majstor.

Le Zbor je prvi ženski mješoviti, lezbijsko feministički zbor u ovom dijelu Europe, a u tri godine svog djelovanja etablirao se kao promotor ljudskih prava i kulturno-umjetničkog aktivizma među mlađom urbanom populacijom, a i šire. Le Zbor je do sada održao preko pedeset nastupa u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Čakovcu, Kutini, Karlovcu, Novom Sadu, Ljubljani i Londonu, a osim samostalnih koncerata sudjelovao je i u raznim umjetničkim projektima (kazališnim predstavama, likovnim izložbama, modnim revijama...) te surađivao sa poznatim domaćim i stranim umjetnicama i kolektivima. Le Zbor je također organizirao i gostovanja stranih glazbenika i glazbenica u Hrvatskoj, a tijekom gostovanja na Festivalu lezbijskih i gej zborova Various Voices u Londonu u svibnju 2009., snimljen je i dokumentarni film pod nazivom „Bože čuvaj Le Zbor."

Repertoar Le Zbora se sastoji od obrada  domaćih i stranih pop/rock  uspješnica,  (Let 3, Lollobrigida, Plavi orkestar, Darko Rundek, Velvet undreground...), i revolucionarnih i narodnih pjesama u novim aranžmanima.

01.06.2009. 11:20:39
Novi komentar
nužno
nužno