« Putovanja
objavljeno prije 4 godine i 6 mjeseci
IDEMO?

Mjesto u Švicarskoj platit će vam da se tamo doselite

Kako bi vam bilo dozvoljeno doseliti se, morate zadovoljiti neke uvjete.

Mjesto Albinen u Švicarskoj
Mjesto Albinen u Švicarskoj (Xenos)
Više o

Švicarska

,

doseljavanje

,

Albinen

Stanovnici švicarskog mjesta Albinen glasovanjem su odlučili da će platiti ljudima koji se žele doseliti u njihovo selo. Glasovanjem koje se održalo 30. studenog, s 71 glasom za i 29 glasova protiv, stanovništvo je odlučilo za novu vrstu inicijative kojom je gradonačenik Beat Jost vrlo zadovoljan.

Zainteresirani će za useljene u selo Albinen u pokrajini Valais primiti svotu od 25 000 švicarskih franaka (oko 21 500 eura) za svaku odraslu osobu i 10 000 švicarskih franaka (oko 8 500 eura) za svako dijete koja tamo prijavi mjesto prebivališta.

Selo trenutno broji 240 stanovnika, a ova odluka donesena je na inicijativu mlađih stanovnika koji su zatražili da se na neki način pokuša smanjiti nagli pad broja stanovnika. U tu će se svrhu godišnje odvajati 100 000 CHF.

No nije dovoljno samo spakirati kofere i pojaviti se u Švicarskoj. Kako bi vam bilo dozvoljeno doseliti se, morate zadovoljiti neke uvjete. Trebate biti mlađi od 45 godina, biti spremni u Albinenu živjeti najmanje 10 godina, kupiti zemljište minimalne vrijednosti 200 000 CHF, biti švicarski državljanin ili imati dozvolu za migrante, i prijaviti tamošnju adresu kao mjesto prebivališta, a ne samo boravišta.

Iako su uvjeti mnoge zaniteresirane oduševili, iz Albinena javljaju da njihove stroge uvjete zadovoljava možda jedna osoba na svakih stotinu prijavljenih. Ipak, očekuje se da će mjesto uskoro primiti desetak mladih obitelji.

Ovo nije prvi slučaj u kojemu s vlasti bile spremne platiti kako bi se privuklo stanovništvo. U listopadu se sličan slučaj dogodio u Italiji. Zainteresiranima se nudilo 2 000 eura za doseljenje u gradić Pugliu.

Piše: Andrea Holi
05.12.2017. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno