« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NOVO PORIJEKLO

Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji?

Kako je Mjesec nastao i došao u Zemljinu orbitu pitanje je koje dugo okupira znanstvenike

Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji
Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji (Deviant Art)
Više o

Zemlja

,

Mjesec

,

porijeklo

Najučestalija teorija kaže da kada se formirao Sunčev sustav, svemirsko tijelo sudarilo se s Zemljom, nakon čega se od nje otkinuo komad stijene koji je odletio u orbitu. No, sada su znanstvenici došli s novim objašnjenjem. Vjeruju kako se Mjesec nije odvojio od Zemlje zbog udara već zbog nuklearne eksplozije na samoj Zemlji.

Ideja je bazirana na teoriji fisije, koja je prvi put predstavljena u 19. stoljeću. Ova teorija sugerira kako su Zemlja i Mjesec stvoreni od iste mase užarene stijene, od koje se kasnije odvojio dio i postao satelit.

Znanstvenici Rob de Meijer sa Sveučilišta Western Cape, te Wim van Westrenen sa VU Sveučilišta u Amsterdamu, smatraju kako je Mjesec odvojen od Zemlje nuklearnom eksplozijom na našem planetu. U svojoj studiji "Alternativna hipoteza o porijeklu Mjeseca", objašnjavaju da u slučaju udara stranog tijela u Zemlju, Mjesec bi se sastojao od materije tog tijela. "Modeli evolucije Sunčevog sustava pokazuju da je malo vjerojatno da kemijski sastav Zemlje i tijela koje je udarilo u nju budu identični." No nedavni uzorci pokazuju da je kemijski sastav Zemlje i Mjeseca gotovo identičan, što sugerira da udara nije bilo.

Vjeruju kako je energiju kojom se Mjesec odvojio od Zemlje proizveo georeaktor u Zemljinoj kori koji je proizveo višak topline, koja se zatim oslobodila te izbacila dio mase u orbitu."Centrifugalne sile na Zemlji sakupile su teže elemente poput urana i torija blizu površine. Dovoljna količina tih elemenata mogla je proizvesti nuklearnu lančanu reakciju. Na taj način, prirodno stvoren nuklearni georeaktor došao je do kritične točke i proizveo masivnu nuklearnu eksploziju, nakon čega se Mjesec odvojio", objašnjavaju znanstvenici.

29.01.2010. 20:09:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    30.01.2010. 09:32
    kako god nastao, meni su najzanimljivije činjenice da Mjesec pokazuje uvijek jednu stranu i udaljen je od Zemlje točno toliko da pokrije Sunčev disk 'na milimetar' za vrijeme pomrčine... kolika je statistička mogućnost da se tako nešto desi 'slučajno'? :-P
Novi komentar
nužno
nužno