objavljeno 29.01.2010. 20:09:58
NOVO PORIJEKLO

Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji?

Kako je Mjesec nastao i došao u Zemljinu orbitu pitanje je koje dugo okupira znanstvenike

Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji
Mjesec je stvorila nuklearna eksplozija na Zemlji (Deviant Art)

Najučestalija teorija kaže da kada se formirao Sunčev sustav, svemirsko tijelo sudarilo se s Zemljom, nakon čega se od nje otkinuo komad stijene koji je odletio u orbitu. No, sada su znanstvenici došli s novim objašnjenjem. Vjeruju kako se Mjesec nije odvojio od Zemlje zbog udara već zbog nuklearne eksplozije na samoj Zemlji.

Ideja je bazirana na teoriji fisije, koja je prvi put predstavljena u 19. stoljeću. Ova teorija sugerira kako su Zemlja i Mjesec stvoreni od iste mase užarene stijene, od koje se kasnije odvojio dio i postao satelit.

Znanstvenici Rob de Meijer sa Sveučilišta Western Cape, te Wim van Westrenen sa VU Sveučilišta u Amsterdamu, smatraju kako je Mjesec odvojen od Zemlje nuklearnom eksplozijom na našem planetu. U svojoj studiji "Alternativna hipoteza o porijeklu Mjeseca", objašnjavaju da u slučaju udara stranog tijela u Zemlju, Mjesec bi se sastojao od materije tog tijela. "Modeli evolucije Sunčevog sustava pokazuju da je malo vjerojatno da kemijski sastav Zemlje i tijela koje je udarilo u nju budu identični." No nedavni uzorci pokazuju da je kemijski sastav Zemlje i Mjeseca gotovo identičan, što sugerira da udara nije bilo.

Vjeruju kako je energiju kojom se Mjesec odvojio od Zemlje proizveo georeaktor u Zemljinoj kori koji je proizveo višak topline, koja se zatim oslobodila te izbacila dio mase u orbitu."Centrifugalne sile na Zemlji sakupile su teže elemente poput urana i torija blizu površine. Dovoljna količina tih elemenata mogla je proizvesti nuklearnu lančanu reakciju. Na taj način, prirodno stvoren nuklearni georeaktor došao je do kritične točke i proizveo masivnu nuklearnu eksploziju, nakon čega se Mjesec odvojio", objašnjavaju znanstvenici.

29.01.2010. 20:09:58
http://m.metro-portal.hr/mjesec-je-stvorila-nuklearna-eksplozija-na-zemlji/31785/