« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci
OSVRT

Mitska jedra Mate CROate

Novi niz jedara Mate CROate odlikuje finoća i elegancija oblika, jasnoća izraza i uvjerljivost skulptorske izvedbe

Jedra kao trajna inspiracija
Jedra kao trajna inspiracija (Miroslav Pelikan)
Više o

kiparstvo

,

Miroslav Pelikan

,

Mata CROata

,

jedra

I doista se čini, sasvim je izgledno, kako se žeđ spram motiva jedara u opusu suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog kipara Mate CROate - Mate Turića ne smanjuje, nego se dapače, povećava.

Mata CROata izveo je u raznim vrstama kamena i u različitim formatima, brojna jedra, visoko uzdignuta, uspravljenja streme nebu ,prepuštena vjetru i njegovoj stalnoj promjenljivosti, posve sama na pučini, u simbiozi s trupom,koji je često samo simbolički nazočan, ravno oblikovani kamen tvori tijelo broda iznad koga se uzdiže jarbol.

Novija jedra nekako su sve uža i tanja s tek ponešto raširene površine na koju nasrće vjetar i pokreće brod, jedro se poput koplja izdiže iz morske pjene, iz mora , nastojeći se domoći visina, dalekih prostranstava svemira, od kuda su možda jednom i došla.

Istodobno u tom tegobnom propinjanja i sužavanju tijela jedra dobivaju i ponešto drugačiji izgled i kao da su se za trenutak pretvorila u spomenik, u obilježje slično obelisku s vrhom koji cilja neizmjerne visine.

No, ipak i dalje u atelijerskoj vrijednoj i samosvojnoj produkciji Mate CROate, vidim mitska jedra koja su omogućila čovjeku da sam ispisuje svoju povijest, da je bilježi onako kako je proživio složenu povijest oslanjajući se često na jedra, na plovidbu, na more.

Mata CROata se vješto poigrava s kamenom, mazi ga ali i podčinjuje kreirajući skulpture koje odišu snagom, optimizmom, vedrinom, moći, naravno, izvlačeći iz kamena maksimalne mogućnosti izraza.

Istodobno, ne mogu ne primijetiti kako se pojedina jedra pomalo transformiraju i dobivaju falusni karakter, izrazitu asocijaciju moći i volje, vrlo blisko jedru i jarbolu.

Novi niz jedara Mate CROate odlikuje finoća i elegancija oblika, jasnoća izraza i uvjerljivost skulptorske izvedbe.

Ponekad se pitam, koliko je atelijerskih morskih milja Mata CROata preplovio?

Po svemu sudeći, s kakvim žarom realizira nove skulpture, očito je tek zaplovio.

Opus jedara Mate CROate posve je jedinstven u hrvatskoj aktualnoj umjetničkoj produkciji i po obimu i po kvaliteti, izvedenim uspješno u više vrsta kamena, što domaćeg, što inozemnog, u kontinuiranom traganju i istraživanju.

Piše: Miroslav Pelikan
14.07.2018. 10:33:00
Novi komentar
nužno
nužno