« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
prevencija

Mitovi i istine o raku dojke

Opaka bolest ne pogađa isključivo starije osobe i ne događa se samo drugima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

1. Rak dojke pogađa samo žene
Iako je broj žena koje se moraju suočiti s opakom bolešću znatno veći, rak se može pojaviti i kod muškaraca. Redoviti pregledi najbolji su oblik ranog otkrivanja i liječenja kod oba spola.

2. Rizik od oboljenja raste s veličinom dojki
Tumor se može jednako brzo proširiti u malim i velikim dojkama. U ovom slučaju, veličina doista nije važna.

3. Ako je majka oboljela od raka dojke, dobit će ga i kći
Istina je da je rizik oboljenja veći ukoliko se bolest pojavila u najužem obiteljskom krugu, ali to ne znači da će se bolest nužno pojaviti. Važno je da žene koje u obitelji imaju iskustva s rakom dojke preventivne preglede shvate vrlo ozbiljno.

4. Rak dojke pogađa samo starije
Statistike pokazuju da se bolest javlja neovisno o dobi žene. Rizik se povećava s brojem godina, ali je prisutan kod mladih djevojka jednako kao i kod starijih žena.

5. Tumor se ne razvija u trudnoći ili za vrijeme dojenja
Trudnoća i dojenje ne spriječavaju nastanak raka dojke. Kako se one u tom razdoblju intenzivno mijenjaju, važno je da žene redovito razgovaraju s liječnikom o svim promjenama. Iako su one uglavnom povezane s predstojećim porodom, može se raditi i o tumoru.

6. Prevencija nije moguća
Činjenica je da se oboljenje gotovo ne može izbjeći jer još uvijek nisu dovoljno istraženi uzroci bolesti, međutim, nije sve u rukama više sile. Redoviti odlasci na preglede, besplatna mamografija te zdrava i uravnotežena prehrana uz nisku razinu stresa mogu biti ključni u borbi protiv zloćudne bolesti.

7. Rak dojke najčešće dovodi do smrti
Ukoliko se tumor rano otkrije i ne prelazi dva centimetra, žene u 90% slučajeva požive narednih pet godina. Od raka dojke umiru uglavnom žene kod kojih se bolest otkrije prekasno.

8. Uski grudnjaci uzrokuju rak
Sva dosad provedena istraživanja nisu potvrdila izravnu povezanost između pogrešnog grudnjaka i nastanka raka dojke.

23.10.2009. 15:34:16
Novi komentar
nužno
nužno