« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ARMAGEDDON

Mirno spavajte - Zemlji prijeti puno manje asteroida nego se mislilo

Broj asteroida srednje veličine koji se nalaze u blizini Zemlje puno je manji nego se prvotno mislilo

Fotografija vijesti
Više o

Ben Affleck

,

asteroidi

,

udar asteroid

,

kometi

Ukoliko vam broj asteroida koji u bližoj ili daljoj budućnosti predstavljaju potencijalnu opasnost za naš planet noćima ne da spavati, imamo odlične vijesti za vas.

Ako je vjerovati NASA-i, broj asteroida srednje veličine koji se nalaze u blizini Zemlje puno je manji nego se prvotno mislilo - trenutno ih ima oko 19.500, umjesto 35.000, kako se do sada tvrdilo.

Nažalost, i ova vijest ima drugu stranu medalje. Iako je zbog manjeg broja i rizik da jedan od njih zaluta u smjeru našeg planeta manji, NASA tvrdi da ostaje još uvijek veliki broj neotkrivenih asteroida čija se potencijalna opasnost tek mora procijeniti.

Kad se govori o asteroidima srednje veličine, misli se na one čiji promjer iznosi između 100 i 1000 metara, što je sasvim dovoljno veliko da nanese ogromnu štetu pri padu na Zemlju. Štoviše, asteroid promjera 1 kilometar koji udari u Zemlju podigao bi toliko prašine u atmosferu da tjednima zakloni Sunce.

Za usporedbu, smatra se kako je asteroid zaslužan za nestanak dinosaura bio promjera oko 9 kilometara.

NASA-ini znanstvenici predviđaju da bi broj potencijalno opasnih, a još uvijek nepoznatih asteroida u blizini našeg planeta mogao biti iznimno velik. Neka pesimistična predviđanja tvrde da se radi o brojci od čak milijun manjih asteroida, čiji pad na Zemlju ne bi uništio život na njoj, ali bi napravio veliku štetu.

S druge strane, NASA budnim okom prati i 981 svemirski objekt čiji su promjeri iznad 1000 metara, što ih stavlja u kategoriju „ubojica planeta". Jedina dobra stvar kod ovih velikih asteroida jest činjenica da ih je puno lakše na vrijeme otkriti i pratiti.

„Šanse da neki asteroid zaprijeti Zemlji prekasno da više išta možemo učiniti doista nisu velike", zaključuje Tim Spahr, jedan od znanstvenika.

30.09.2011. 17:58:00
Novi komentar
nužno
nužno