« Život
objavljeno prije 13 godina
ČINJENICE I MITOVI

Mirno spavajte, ne dolazi nam novo ledeno doba

Znanstvenici su zaključili da bi ciklusi Sunčevih pjega mogli hibernirati neko vrijeme, ali to nije pokazatelj ledenog doba

Više o

Sunce

,

ledeno doba

,

sunčeve pjege

„Suprotno nekim izvješćima medija, pogrešno je reći da dolazi novo Ledeno doba", rekao je Frank Hill iz Nacionalnog solarnog opservatorija, javlja Hina. 11-godišnja razdoblja kada se na površini Sunca pojavljuju tamne mrlje, poznatija i kao ciklusi Sunčevih pjega, mogla bi kasniti ili čak „hibernirati" neko vrijeme, smatraju američki znanstvenici.

"Nismo predvidjeli Malo ledeno doba", rekao je Hill. "Predvidjeli smo da će se nešto događati sa Suncem".

Pojava Sunčevih pjega pomaže predvidjeti Sunčeve oluje koje mogu ometati komunikacije preko satelita i energetske mreže.

Hill i drugi znanstvenici su naveli da neka neobična solarna očitanja, a koja se odnose na sunčeve pjege i oslabljenu magnetsku aktivnost blizu polova, mogu biti nazanke da Sunce idućih godina prelazi u razdoblje mirovanja.

Ta hibernacija neće početi sada, u 24. ciklusu, nego u 25. ciklusu negdje oko 2019. godine. Znanstvenici se pitaju predstoji li razdoblje poput onog od 70 godina između 1645. i 1715. kada uopće nije bilo Sunčevih pjega, nazvanog Maunderov minimum.

No na pitanje kolika je povezanost Maunderovog minimuma i Malog ledenog doba Hill je rekao da "nije riječ o toliko snažnoj vezi koliko bi ljudi željeli vjerovati".

"Malo ledeno doba zapravo je trajalo stotinama godina, u kojima je Maunderov minimum bio tek mali dio... Moje osobno mišljenje da je ta veza samo anegdotalna i bez mnogo znanstvenog zaleđa", rekao je Hill.

16.06.2011. 08:31:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    stipe
    26.07.2012. 18:17
    haha dosadile su mi vrućine volim zimu
Novi komentar
nužno
nužno