« Život
objavljeno prije 5 godina i 6 mjeseci
MMMM

Mirisom do ljubavi

Muškarci s lošijim osjetom mirisa imali su otprilike dvije veze, a oni s normalnim osjetilom deset... pa vi vidite

Miris je taj koji stvarno privlači!
Miris je taj koji stvarno privlači! (Arhiva)
Više o

ljubav

,

mirisi

,

njuh

Ljubav ide kroz želudac, ponavljamo kao papagaji, a zapravo je jedno drugo osjetilo puno, puno važnije - njuh!

Naime, studija u znanstvenom časopisu Biological Psychology istraživala je razliku između veza ljudi koji imaju osjetilo mirisa i onih koji su rođeni bez razvijenog osjetila.Istraživanje je dokazalo da su osobe bez osjetila mirisa bile manje društvene i nesigurnije.

Kod muškaraca je bilo vidljivo da imaju manje partnerica. Muškarci s lošijim osjetom mirisa imali su otprilike dvije veze, a oni s normalnim osjetilom deset. Objašnjenje za to je da su muškarci bez osjetila mirisa manje avanturistički nastrojeni i zabrinuti za to kako ih drugi vide.

U istraživanju iz 1995. dokazano je da žene preferiraju miris muškaraca čiji se glavni kompleks gena tkivne podudarnosti ( MHC) razlikuje od njihovog. Ovo, navodno, dolazi s evolucijskom pozadinom: žene izbjegavaju one koji slično mirišu kao one jer žele zaštiti svoje potomke od bolesti odnosno sve aludira na to da se želi izbjeći dobivanje potomaka u rodbinskim vezama.

Nečiji miris odmah utječe na naš dojam o njima. 

Putem mirisa odmah otkrivamo kakav je netko, koliko je star i koliko je plodan. Dokazano je i da žene koje koriste hormonsku kontracepciju teže registriraju MHC koji im odgovara. 

Industrija je ovakva istraživanja prepoznala pa su se na tržištu uskoro pojavili parfemi s feromonima. Ovi umjetni mirisi sintetički su napravljeni i, navodno, su jakiafrodizijaci. Iskustva tvrde da se seksualna želja, posebno kod žena, probudi ako osjete molekule ovog spoja. 

Sljedeći put kada birate parfem - birajte pametno, a možda je najučinkovitiji način i da pustite da vaš vlastiti miris odradi magiju.

31.10.2018. 20:01:00
Novi komentar
nužno
nužno