« Glazba
objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana
HGU

Ministarstvo kulture prvi puta sufinancira troškove realizacije koncerata

Iz Hrvatske glazbene unije izvijestili su u petak da će Ministarstvo kulture, putem natječaja "Jer svirati se mora", po prvi puta sufinancirati produkcijske troškove za realizaciju koncerata u pandemijskim uvjetima

Napokon nešto...
Napokon nešto... (Arhiva)
Više o

koncerti

,

Ministarstvo kulture

,

HGU

"Ministarstvo kulture i medija, u suradnji s Hrvatskom glazbenom unijom, krajem prošle godine provelo je natječaj 'Jer svirati se mora' kojim će država po prvi puta sufinancirati 20 do 40 posto produkcijskih troškova kako bi se otvorila mogućnost realizacije koncerata u pandemijskim uvjetima i time očuvala radna mjesta u glazbenoj industriji - njih 10 000 zaposlenih iza scene, zaduženih za realizaciju koncerata", priopćili su iz HGU.

U priopćenju su istaknuli da su zaposleni u kreativnoj glazbenoj industriji, po prvi puta u povijesti zatražili državnu potporu kako bi se barem u jednom dijelu nadoknadili produkcijski troškovi, odnosno kompenzirali smanjeni prihodi u krizi, i tako podržala cijela glazbena industrija do ukidanja epidemioloških ograničenja.

"Važno je istaknuti kako se sredstvima državne potpore ne financiraju nastupi izvođača - 5.2 milijuna kuna namijenjeno je za sufinanciranje neophodnih troškova bez kojih je nemoguća realizacija koncerta bilo kojeg izvođača: najam produkcije, angažman tehničara, ton majstora, majstora rasvjete, zaštitara, vozača i drugih zanimanja nužnih za realizaciju koncertnih događanja", stoji u priopćenju.

Honorari glazbenika i davanja na honorare, kako su dodali, isplaćuju se isključivo iz naplaćenih ulaznica i taj rizik su glazbenici preuzeli na sebe, kako bi omogućili posao i prihod svim navedenim pratećim djelatnostima.

Iz HGU su podsjetili kako je u proteklih 10 mjeseci, u uvjetima ograničenja vezanih za pandemiju, djelatnost organiziranja koncerata bila praktično onemogućena, čime je izravno ugrožena egzistencija zaposlenih u kreativnoj glazbenoj industriji, kao i njihovih obitelji.

"Riječ je o poslovnim subjektima, poduzećima i nezavisnim pojedincima koji su do krize uzrokovane koronavirusom tržišno poslovali bez ikakve pomoći države, doprinosili državnom proračunu putem PDV-a, poreza na honorare, i putem poticanja drugih djelatnosti vezanih za glazbenu industriju, ponajviše sektora turizma i ugostiteljstva. Također, riječ je o ljudima koji su se nebrojeno puta dokazali kroz sudjelovanje u brojnim humanitarnim akcijama, kroz koje su se odricali svojih honorara upravo kako bi pomogli onima kojima je tad bilo najpotrebnije", istaknuli su iz HGU.

Zahvalili su Ministarstvu kulture na novčanim sredstvima kojima će se pomoći najugroženijem dijelu glazbene industrije - ljudima koji profesionalno žive od poslova vezanih za realizaciju koncerata, koji će se, kako su naveli, održavati uz sve protuepidemijske mjere.

16.01.2021. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno