« Sport
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci
POI

Milka Milinković posljednja, Žeželj bez polufinala, Križanec ispao

Danas nastupaju još Josip Slivar u bacanju kugle, te stolnotenisač Vjekoslav Gregorović

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

paraolimpijske igre

,

POI

,

Milka Milinković

,

Goran Žeželj

,

Zoran Križanec

Drugi dan Paraolimpijskih igara u Pekingu nije najbolje počeo za hrvatske sportaše. Osvajačica prve hrvatske paraolimpijske medalje u povijesti Milka Milinković (53) zauzela je posljednje, 15. mjesto u bacanju kugle, Goran Žeželj se nije uspio plasirati u polufinale utrke na 100 metara, dok je stolnotenisač Zoran Križanec upisao i drugi poraz.

Milka Milinković je osvojila broncu u Barceloni 1992. godine u bacanju koplja, a Peking su njezine osme paraolimpijske igre. Do sada je ukupno osvojila dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane medalje. Prvih sedam u dresu bivše države, a posljednju pod hrvatskim stijegom. Premda je bila svjesna kako u ovoj disciplini ne može konkurirati za odličje bila je razočarana rezultatom od 5.84 metara što je bilo dovoljno tek za posljednju poziciju. Milka je kao 13-godišnja djevojčica pala s trešnje i slomila kražlježnicu. Završila je u kolicima sa dijagnozom tetraplegija.

"Razočarana sam rezultatom koji je za više od metra slabiji rezultat od osobnog rekorda. Imala sam dva dana temperaturu tako da je i to možda utjecalo na rezultat. Znala sam da ne mogu do odličja, no kao sportaš sam razočarana rezultatom," kazala je najiskusnija i najuspješnija hrvatska paraolimpijka.

Njezine prve igre su bile u Heidelbergu (1972), a nastupila je i u Arnhemu (1980), u Stoke Mandevilu (1984), u Seoulu (1988), Barceloni (1992), Atlanti (1996) i Sydneyu (2000).

"Mnogo toga sam ostvarila u životu i nemam razloga biti previše nezadovoljna, ipak su ovo moje osme igre, no nakon ovako slabog nastupa sam razočarana," dodala je. Do konca POI očekuje je i nastup u bacanju koplja, koja je njezina prava disciplina.

"Uoči POI Milka je postavila novi osobni rekord od 16.6 metara i to u svojoj 53. godini. Nadam se taj rezultat može ponoviti i u Pekingu," kazala je njezina trenerica Katja Kukec.

Nezadovoljan je bio i Goran Žeželj koji nastupa u konkurenciji slabovidnih. U kvalifikacijama utrke na 100 metara zauzeo je 17. mjesto sa rezultatom 11.66, što je 25 stotinki slabije od njegovog osobnog rekorda. Dvadesetosmogodišnji Zagrepčanin bio je nakon utrke iznimno ljut jer su ga suci na startu preselili iz sedme u osmu utrku što mu je poremetilo mir i koncentraciju.

"Žeželj je jedan od najvećih profesionalaca, marljiv je i mnogo radi, a od njega očekujem mnogo bolji rezultate u petoboju," kazao je izbornik atletske reprezentacije Branko Omazić.

Crno pekinško prijepodne zaključio je i Zoran Križanec upisavši i drugi poraz u skupini. Naš najbolji stolnotenisač u kolicima je u dvoboju drugog kola izgubio od Brazilca Claudiomira Segatta 0:3 (1:11, 9:11, 7:11). Križanec je tako zaključio nastup na POI sa dva poraza u skupini.

Od hrvatskih sportaša večeras još nastupaju Josip Slivar u bacanju kugle, te stolnotenisač Vjekoslav Gregorović. (HINA)

08.09.2008. 12:39:47
Novi komentar
nužno
nužno