« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
OPROST

Mianmar oslobađa više od 6000 zatvorenika

Državno povjerenstvo za ljudska prava koje je vlada osnovala prošli mjesec zatražilo je prije nekoliko sati u službenom glasilu da se oslobode i politički zatvorenici

Fotografija vijesti
Više o

Mianmar

,

politički zatvorenici

Više od 6300 zatvorenika bit će oslobođeno u Mianmaru, objavila je mianmarska državna televizija ne precizirajući hoće li među njima biti i političkih zatvorenika, prenosi Hina.

Prva oslobađanja predviđena su za srijedu. Državno povjerenstvo za ljudska prava koje je vlada osnovala prošli mjesec zatražilo je prije nekoliko sati u službenom glasilu da se oslobode "zatočenici savjesti", odgovarajući na pozive međunarodne zajednice u tom smislu.

Vladini čelnici rekli su pak u ponedjeljak za agenciju France Presse da se idućih dana očekuje oprost kojim će se obuhvatiti i politički zatočenici.

Sjedinjene Države, Europska unija i mianmarska demokratska oporba traže oslobađanje oko 2.000 političkih zatvorenika - političkih aktivista, odvjetnika, umjetnika i novinara - kako bi vlada dokazala da je iskrena u provedbi najavljenih političkih reforma.

To je uostalom i nužan preduvjet za ukidanje gospodarskih i političkih sankcija uvedenih Mianmaru koncem 1990-ih.

U otvorenom pismu objavljenom u utorak u dnevnom listu New Light of Myanmar koji izlazi na engleskom jeziku, a smatra se prorežimski orijentiranim, povjerenstvo "ponizno traži od predsjednika da pokaže svoju velikodušnost, amnestira te zatočenike i oslobodi ih iz zatvora", zaključio je predsjednik povjerenstva Win Mya, u nesvakidašnjem priznanju o postojanju političkih zatočenika u zemlji.

11.10.2011. 10:36:00
Novi komentar
nužno
nužno