« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
PUCNJAVA U SARAJEVU

Mevlid Jašarević bio naoružan i bombama

Jašarević je u petak ujutro ušao u BiH te počinio teroristički napad. Kod sebe je uz AK-47 imao i dvije ručne bombe

Fotografija vijesti
Više o

terorizam

,

Sarajevo

,

BiH

,

mevlid jašarević

,

Novi Pazar

Vlasti Bosne i Hercegovine potvrdile su nakon izvanredne sjednice Predsjedništva BiH u subotu, kojoj su nazočili i predstavnici sigurnosnih i policijskih agencija, da je 23-godišnji srbijanski državljanin Mevlid Jašarević koji je u Sarajevu iz automatske puške AK-47 pucao na veleposlanstvo Sjedinjenih Država kod sebe imao i dvije bombe.

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Almir Džuvo rekao je da Jašarević, iz Novog Pazara, u petak ujutro ušao u BiH te počinio teroristički napad. Kod sebe je uz AK-47 imao i dvije ručne bombe koje nije upotrijebio.

Po riječima šefa obavještajne agencije, napadač na američko veleposlanstvo je ranije posjećivao naselje Gornju Maoču, na sjeveru BiH, u kojemu se nalazi zajednica vehabija, radikalnih islamista. Prošle je godine u tom naselju zaplijenjena veća količina naoružanja te drugih predmeta.

Tužitelj BiH Dubravko Čampara izvijestio je kako je Jašarević 2005. godine osuđen u Austriji na tri godine zatvora zbog razbojništva nakon čega je protjeran u Srbiju.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Željko Komšić rekao je kako će vlasti pojačati mjere zaštite od terorističkih napada te raditi na novim zakonskim rješenjima kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih incidenata.

Dvadesettrogodišnji militantni islamist iz Sandžaka Mevlid Jašarević u petak je u popodnevnim satima u dana pucao iz strojnice na zgradu američkog veleposlanstva, pri čemu su ranjeni jedan policajac i jedan zaštitar iz američkog veleposlanstva.

U intervenciji policije i specijalnih postrojbi, Jašarević je neutraliziran hicem iz snajpera i s nastrijelnom ranom natkoljenice prevezen u bolnicu.

Američko veleposlanstvo u Sarajevu je zatvoreno, a u Sarajevu su pojačane policijske ophodnje. Po medijskim izvješćima, na gradskim ulicama sinoć je bilo bitno manje ljudi nego inače.

29.10.2011. 15:43:17
Novi komentar
nužno
nužno