« Putovanja
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
METRO RACE FOR SPACE

Metro šalje jednog čitatelja u svemir

Najveće svjetske dnevne besplatne novine otvaraju natječaj za čitatelja u svemiru

Ovim svemirskim avionom jedan čitatelj Metroa kružit će oko Zemlje
Više o

svemirski turizam

,

nagradni natječaj

,

put u svemir

,

Lynx

,

SXC

,

Space Expedition Curacao

,

Metro Race for Space

Prilika za čitatelje najvećih dnevnih besplatnih novina na svijetu nije tako daleko. Metro International objavio je u petak da će postati prve svjetske novine koje će poslati jednog svog čitatelja u svemir!

Čitatelji će imati priliku natjecati se u "The Metro Race for Space" od sljedećeg ožujka, a Metro se nada da će čitatelji astronauti slati svoje ideje zašto su baš oni zaslužili otići u svemir, a usput i odgovoriti na pitanja u kvizu kako bi se provjerilo njihovo znanje o svemiru.

Izdanja Metroa širom svijeta odabrat će svog kandidata temeljem broja lajkova na Facobooku i kvalitete prijedloga. Kandidati će se nakon toga suočiti s žirijem pravih astronauta prije nego što bude odabran najsretniji čitatelj.

Za ovu nagradnu igru Metro se udružio s tvrtkom SXC - Space Expedition Curaçao, vodećom tvrtkom za komercijalne letove u svemir koja je napravila Lynx, prvu generaciju svemirskog aviona.

Pobjednik natječaja otići će na trening za astronaute prije leta koji je zakazan za 2014. godinu. Čitatelj astronaut moći će zabilježiti svoje pripreme i svemirski let u dnevniku koji će biti objavljen u izdanjima Metroa širom svijeta.

Natječaj kreće tijekom ožujka, a dobitnik će biti objavljen 12. travnja u specijalnom svjetskom izdanju Metroa posvećenom svemiru i budućnosti svemirskih putovanja.

Povijest svemirskog turizma i komercijalnih letova u svemir

2001. - Multimilioner Dennis Tito postao je prvi turist u svemiru, nakon što je platio 20 milijuna dolara za putovanje. U svemir je otišao s jednom od misija ruskog Sojuza i proveo gotovo osam dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Nakon njega u svemir je otišlo još šest turista Sojuzima, a posljednji je bio osnivač Cirque de Soleil Guy Laliberte 2009. godine. Rusija je prošle godine zaustavila program svemirskog turizma, s najavom da će ga ponovno pokrenuti 2013. godine.

Svemirski turizam i komercijalni letovi u svemir još nisu zaživjeli, no priličan broj tvrtki radi na ponudi. Virgin Galactic osnivača Sir Richarda Bransona već je prodao 430 letova u svemir budućim svemirskim turistima.

Piše: Anthony Johnston / MWN
06.11.2011. 13:45:00
Novi komentar
nužno
nužno