« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STARIJI OD SUNCA?

Meteor Murchinson otkriva tajnu postanka?

Meteor koji je pronađen u Australiji mogao bi dati odgovore na pitanja o razvoju Sunčeva sustava

(Wikipedia)
Više o

svemir

,

postanak svijeta

,

meteorit

,

Murchinson

Murchinson je pronađen prije 40 godina u Australiji i još uvijek zbog svog sastava zadaje znanstvenicima mnoga pitanja. Meteor, naime, sadrži neobične spojeve ugljika koji bi mogli baciti novo svjetlo na postanak svijeta.

Međunarodni istraživački tim otkrio je nedavno da kamen sadrži nevjerojatnu raznolikost organskih tvari koje kao takve ne postoje na Zemlji.

Pretpostavlja se da je prilikom nastajanja Sunčevog sustava kamen prošao kroz "iskonske" oblake prašine i pritom pokupio najrazličitije spojeve.

"Radi se o vrlo važnoj spoznaji pomoću koje bi mogli dobiti nove informacije o postanku. Meteori su kao fosili i istraživanje će biti jako dugotrajno", rekao je vođa studije dr. Philippe Schmitt-Kopplin za BBC.

U studiji su korišteni visokorezulucijski alati za analizu koji su otkrili preko 14.000 različitih sastojaka, uključujući 70 aminokiselina u jednom uzorku.

Murchinson je ime dobio po australskom gradiću u kojem je pronađen. Vjeruje se da je nastao prije 4,65 milijardi godina, čime je stariji od Sunca.

17.02.2010. 07:44:00
Novi komentar
nužno
nužno