« Kazalište
objavljeno prije 6 mjeseci i 4 dana
PREDSTAVE

Memoria u ZPC-u

Nadahnuta vizionarskim slikama Marka Jakše, jednog od najvažnijih slovenskih slikara, napisala sam pismo budućim nama o tome odakle dolazimo

Memoria
Memoria (Arhiva)
Više o

predstava

,

Memoria

,

Mala Kline

U petak, 27. listopada 2023., s početkom u 20 h, u programu Zagrebačkog plesnog centra gostuje nedavno praizvedena predstava  MEMORIA, slovenske autorice i plesne umjetnice Male Kline, nastala u produkciji Zavoda ELIAS 2069 i Mercedes Klein te uz podršku ovogodišnjeg izdanja razvojno-koprodukcijskog programa Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA.

Predstava koja je prema mišljenju selektora Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA podržana u okviru spomenutog programa temeljem snažnog umjetničkog potpisa i strukture projekta, iznimne kvalitete izvođača i suradnika te cjelokupnog kontinuiteta rada umjetničkog tima projekta, premijerno je izvedena 2. listopada u organizaciji ljubljanskog En-Knapa / Španski borci; zagrebačka izvedba dijelom je međunarodne turneje predstave. 

... Zbogom je samo priviđenje
Sunce zalazi pa opet izlazi
Mislimo da je gotovo, no nešto se budi
I slavi život... 

- Miro Kline

MEMORIA je predstava o sjećanju i njezinu gubitku. Nadahnuta vizionarskim slikama Marka Jakše, jednog od najvažnijih slovenskih slikara, napisala sam pismo budućim nama o tome odakle dolazimo. Odnijela sam slike ocu, analitičaru vizualnih komunikacija, da ih iščita za mene. Snimila sam njegove dojmove o slikama i njegova razmišljanja o ljepoti, ljubavi, slici, životu, smrti, svetome i stvaranju koje ne poznaje kraja. 

Jakšine slike, čitanja vizualnog materijala mojeg oca i moj vlastiti izvedbeni arhiv temeljen na praksama sanjanja ispreplećem kao niti koje tkaju predstavu. MEMORIA je istraživanje vremena, samo se mi koji opažamo vrijeme i sjećamo. Istraživanje je i mašte jer je sjećanje bez nje nemoguće, jer su naše sjećanje vrijeme i iskustvo zadržani u slici. Uron je to u vizionarsku svijest i reafirmacija iskustava iz kojih izničemo i kojima se vraćamo. Posvećujem ovo tebi, tata.
- Mala Kline, autorica

Koncept, koreografiju, tekst i izvedbu potpisuje Mala Kline, dizajn svjetla, scenografiju, kostime i fotografiju Petra Veber, video i mapiranje Hana Vodeb, literaturu Robert M. Hayden, prijevod Katja Kosi, dok izradom scenografije predstavi doprinosi Gašper Puntar, a tehničkom potporom Hotimir Knific. Izvršna producentica predstave je Ajda Kline, a produkcija ELIAS 2069 i Mercedes Klein.

Predstava je nastala uz koprodukcijsku podršku Međunarodne plesne mreže PAN-ADRIA.

27.10.2023. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno