« Svijet
objavljeno prije 14 godina
JAČANJE SURADNJE

Medvedev u posjeti SAD-u krajem lipnja

Američki predsjednik sastat će se s ruskim predsjednikom 24. lipnja u Washingtonu, uoči summita najvećih svjetskih gospodarstava u Kanadi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

posjet

Medvedev će posjetiti Bijelu kuću u četvrtak, 24. lipnja prije odlaska u Toronto na summit skupine industrijski najrazvijenijih zemalja G-8, te skupine G-20, koja uz najrazvijenjije zemlje okuplja i nova svjetska gospodarstva.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs u priopćenju je istaknuo da su Washington i Moskva značajno unaprijedile odnose u proteklih godinu i pol, od dolaska Obamine administrcije. "Tijekom posljednjih 18 mjeseci, Sjedinjene Države i Rusija postigli su značajan napredak u izgradnji svojih odnosa na način koji unaprjeđuje zajedničke interese", kazao je Gibbs.

U priopćenju se ističe da su Obama i Medvedev, od svog prvog sastanka u Londonu u travnju 2009., "usko surađivali kako bi ojačali sigurnost i blagostanje američkog i ruskog naroda". Navode se i rezultati te suradnje, poput novog sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja START, sankcija UN-a Sjevernoj Koreji i ovotjednih novih sankcija UN-a Iranu zbog nastavka procesa obogaćivanja urana.

"Predsjednik Obama očekuje da će idući sastanak biti prilika za ispitivanje mogućnosti proširenja suradnje u trgovini, ulaganju i inovacijama te drugim pitanjima od zajedničkog interesa uoči summita G-8 i G-20", najavila je Bijela kuća.

Istodobno s posjetom Medvedeva, svoje će sastanke u Washingtonu održati američki i ruski poslovni ljudi te ruski i američki čelnici civilnog društva. Posjet SAD-u od 22. do 24. lipnja, Medvedev će započeti u Silikonskoj dolini, središtu informatičke industrije na sjeveru Kalifornije. (hina/metro-portal)

12.06.2010. 09:17:33
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    12.06.2010. 20:03
    Ameri lobiraju druge drzave protiv islama.
Novi komentar
nužno
nužno