« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 26 dana
PETICIJA

Međunarodni dan zaštite životinja je danas, 4. listopada

Prijatelji životinja i više od 50 udruga iz Mreže za zaštitu životinja pozivaju na obilježavanje 4. 10.

Dosta je toga!
Dosta je toga! (Arhiva)
Više o

4. listopada

,

Međunarodni dan zaštite životinja

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada, udruga Prijatelji životinja i više od 50 udruga članica Mreže za zaštitu životinja pokreću peticiju za zabranu tzv. štraparijada ili šlajsa. Na to su ih potaknule dojave o zlostavljanju konja prije i tijekom natjecanja u kojima konji vuku teške trupce, a posebno slučaj batinanja konja u štali kod Karlovca, što su zlostavljači prenosili uživo na Facebooku. Slučaj su prijavili DIRH-u i traže zakonsku zabranu šlajsa! 

„Peticiju smo pokrenuli na datum kojim se obilježava nužnost zaštite životinja upravo zato što se održavanjem štraparijada izravno krše zakonske odredbe propisane Zakonom o zaštiti životinja, Kaznenim zakonom i propisima iz područja veterinarstva. Već sada su ilegalne jer uključuju svakodnevno batinanje konja u štalama kao dio treninga, dok konje tijekom samih natjecanja udaraju rukom, ubadaju štapovima s metalnim šiljcima ili čak bičuju do krvi. Kako veterinarska inspekcija ne smije izdati suglasnost za takva natjecanja jer ne može nadzirati svaku štalu i svako natjecanje, zlostavljanje konja neće prestati dok se ne riješe uzroci, odnosno dok se ne zabrane štraparijade", pojašnjava Snježana Klopotan Kačavenda, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje da je dio redovite „pripreme" za štraparijade udaranje konja u štalama drvenim batinama, skriveno od očiju javnosti: „Zlostavljanje traje iz dana u dan, i to godinama. Čak i neposredno prije natjecanja, vlasnici tuku svoje konje i po sat vremena kako bi ih 'nabrijali'.Cilj udaranja konja je da na samom natjecanju konj refleksno, iz straha od batinanja, reagira već na podizanje ruke ili udarac rukom po leđima pa da naglo povuče trupce teške i dvije tone, što je često više nego dvostruko veća težina od težine samoga konja. Šokantno je i nedopustivo podvrgavati životinje takvoj torturi!"

Uz sve navedeno, konji su na štraparijadama izloženi urlanju gomile ljudi, buci automobila i vrelom suncu. Kako imaju jako osjetljiv sluh, izlaganje buci izaziva u konjima paniku i strah, a pate i u transportu tijekom ljetnih vrućina. Zlostavljanje je motivirano zaradom jer pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a profit donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura.

„Hrvatska nema dovoljno veterinarskih inspektora koji bi kontrolirali postupanje prema konjima i jamčili da konji nisu i neće biti zlostavljani i prije i tijekom natjecanja. Zato tražimo da se nadolazećim izmjenama Zakona o zaštiti životinja štraparijade izričito zabrane", kaže Klopotan Kačavenda.

S time se slaže i dr. med. vet. Svjetlana Prodanović, voditeljica Mreže za zaštitu životinja: „Udruge za zaštitu životinja zgrožene su informacijom da je batinanje ustaljena praksa svih koji se bave iskorištavanjem konja radi primitivne zabave. Predložile su da Međunarodni dan zaštite životinja simbolično bude početak pokretanja peticije kao idealne prilike da svi sudjeluju u kreiranju zaštite životinja u Hrvatskoj." Smatra da se izmjenama Zakona moraju žurno ukinuti rutinske zlostavljačke prakse prema životinjama zabranom štraparijada: „Kao veterinarka, zgranuta sam da se takva natjecanja, gdje konji nesporno pate, uopće održavaju i apsurdno je da se tome još nije stalo na kraj!"

Međunarodni dan zaštite životinja slavi se od 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi!

Prijatelji životinja pozivaju sve da već malom promjenom svojih navika utječu na zaštitu svih životinja uključujući one koje su daleko od očiju javnosti - na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima... Pozivaju i lokalne zajednice da obilježe ovaj važan datum provedbom Zakona o zaštiti životinja, odnosno kontrolom mikročipiranja pasa i financiranjem kastracije pasa i mačaka.

Peticija za zabranu zlostavljanja konja zbog vuče trupaca, pokrenuta povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, može se potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr, gdje se nalaze i drugi prijedlozi izmjena Zakona o zaštiti životinja i informacije kako se sve može pomoći životinjama. 

04.10.2023. 08:00:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.10.2023. 17:02
    na danasnji dan je lajka lansirana u svemir mozda zato je dan zastite zivotinja moramo cuvati nase ljubimce
Novi komentar
nužno
nužno