« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca
Gastro novitet

Medena revolucija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Siniša Sunara)
Više o

med

,

Gastro med

,

Snježana Petrović-Mašović

Gastro med naziv je novog proizvoda na tržištu pčelinjih proizvoda, koji već dovodi do revolucije u kulinarstvu i otvara beskrajne nove mogućnosti u pripravljanju raznovrsnih delicija. Zagrebačka pčelarska obitelj Petrović, koja je poznata po tome što već 53 godine proizvodi ljekoviti med za podizanje imuniteta, razne tinkture i kreme, kreirala je gastro med, mješavinu meda s raznim namirnicama, najčešće voćem i povrćem.

Na taj se način objedinjavaju različiti okusi, ali i njihova zdrava svojstva. Ipak, gastro med je prije svega nova namirnica u kuhinji, čija je glavna osobina neobičan spoj dosad posve nezamislivih okusa. U lijepo dizajniranim staklenkama nalazi se med s limunom, limetom, malinama, svježim jagodama, vlascem, ljutim feferonima, mini rajčicom i šipkom, a posebne su poslastice gastro medovi s kozjim sirom, lučicama i koprom. Trenutačno se proizvodi 36 vrsta gastro meda.

Snježana Petrović-Mašović, kći slavnog Radovana Petrovića, otkriva nam kako je rođena ideja. ‘Jedne je godine moj suprug stavio mušmule u teglice s medom da sazru do kraja. One su pustile sok, došlo je do određene vrste fermentacije i to je ispalo jako ukusno.

Jedan je talijanski kuhar time bio oduševljen, pa nam je predložio da stavimo i ljute papričice u med. Isprva smo bili skeptični i htjeli smo se sami uvjeriti ima li to uopće smisla i kakvog je okusa, no svi smo se ugodno iznenadili. Nisam mogla vjerovati da med može imati i druga lica. Zatim smo proizvod morali stabilizirati, jer on u sebi ne sadrži nikakve konzervanse’, priča gospođa Petrović-Mašović.

Sve što smo dosad kuhali odsad možemo dodatno kombinirati i s medom. U modi je već dugo tzv. ‘fusion’ kuhinja u kojoj se kombiniraju različiti okusi, tradicija i donedavno posve nezamislive namirnice. Stoga se i gastro med s intenzivnim slatko-ljutim, slatko-kiselim ili slatko-gorkim okusima savršeno uklapa u najnovije kulinarske trendove. Prvi je uzlet gastro med dobio na Gastro sajmu u Milanu, a zatim je njegova kvaliteta potvrđena u suradnji s nekoliko zagrebačkih kuhara.

Razmišljate li kako iskoristiti ovaj novi proizvod u svakodnevnom kuhanju, iskušani recepti savjetuju da ga je najbolje stavljati na sireve i pečeno meso. Primjerice, vrsni kuhar Branko Ognjenović, pripravlja pačja prsa s višnjama i medom od šipka, te pureći file u panceti s medom okusa sira škripavca. U tom slučaju naglasak nije na ljekovitim svojstvima meda nego na njegovim dosad manje istraženim hranjivim svojstvima. Time se pčelarstvo i općenito diže na jednu višu, elitniju razinu, kao što je to slučaj s vinarstvom ili maslinarstvom, što pak otvara vrata brendiranju hrvatskih delikatesa.

Gastro savjetRazmišljate li kako iskoristiti gastro med proizvod, iskušajte ga u pripremi neobičnih sendviča, primjerice s raznim vrstama sireva. Za početak preporučujemo med uz dimljeni ili livanjski sir.

Petrovići su razmišljali i o vizualnom dojmu gastro meda. Naime, neki se sortni medovi u određeno doba godine, bez obzira na temperaturu, počinju kristalizirati, pa više podsjećaju na mast nego na med, iako je okus, naravno, isti. Stoga se za gastro med rabi čisti sortni bagremov med jer se on, uz med od lavande, jedini ne kristalizira. No ako se med u kuhinji planira brzo potrošiti, tada u obzir dolaze i druge sorte, čak i podcijenjeni livadni med, što otvara brojne nove mogućnosti, ovisno o vašoj kreativnosti i idejama. Za početak možete gastro med s raznim vrstama sira kombinirati u sendvičima. Posebno se ukusnim smatra med s dimljenim ili livanjskim sirom.

Do jučer bi se ljudi smijali ovakvim kulinarskim akrobacijama, no treba znati da se na Istoku okusi miješaju već stoljećima, a takva je hrana danas trend i na Zapadu. Tko bi prije dvadeset godina pomislio da će čokolada s papričicama biti hit? Ljudi su danas otvoreniji i potrebno je samo malo mašte i ljubavi prema kuhanju da vam otvori kulinarske vidike.

Piše: Piše: Dorino Manzin
06.05.2008. 22:58:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Apartmani
    23.01.2010. 12:17
    med sa sirom? ne zvuci mi bas primamljivo ovaj gastro savjet ali nikad se nezna :)
  2. avatar
    Zorana
    14.12.2011. 12:19
    U obitelji moga muža je dugogodišnja tradicija kao specijalitet mladi sir ( kravlji, kozji ) na kockice preliven medom.
    Prihvatila naša djeca i obožavaju.
    Gastro med postaje jako zanimljiv i ima velikih mogućnosti u budućnosti, kao npr. u kulinarstvu, turizamu.
    Sve pohvale i samo naprijed. Nadam se da ćemo te proizvode imati u našim trgovinama uskoro.
    Pozdrav iz Dubrovnika
Novi komentar
nužno
nužno