« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
umjetnička meka poklekla pred hamburgerima

McDonald's otvara restoran u Louvreu

Ljubitelji francuske kuhinje i umjetnosti protestiraju protiv otvaranja restorana brze prehrane u sklopu muzeja

(Getty Images)
Više o

Louvre

,

mcdonald's

,

fast food

,

brza hrana

Najpoznatiji američki lanac fast food restorana proslavit će svojih 30 godina u Francuskoj u velikom stilu - 1.142. restoran u toj zemlji bit će otvoren tek nekoliko metara od ulaza u najposjećeniji muzej na svijetu.

Osoblje muzeja izrazilo je nezadovoljstvo takvim potezom prozivaju ga konzumerističkom pljuskom i degradacijom gastronomije te se žale na neugodne mirise koje očekuju unutar muzeja. Didier Rykner s internetske stranice The Art Tribune kaže da je ideja spajanja umjetnosti i konzumerizma šokantna. „Nemam ništa protiv hrane u muzeju, ali McDonald's i nije neki vrhunac gastronomije. Danas brza hrana, sutra trgovine s jeftinom odjećom."

Restoran će biti otvoren sljedećeg mjeseca. U Louvreu su potvrdili da će biti smješten u podzemnom prilazu muzeju, poznatom kao Carrousel du Louvre.

Među kamenim je zidovima 1993. otvorena galerija, pet godina nakon što je utvrđeno da će „komercijalne aktivnosti biti regulirane i ograničene na kulturne i turističke aktivnosti". Louvre ima pravo buniti se protiv komercijalnih lokala u slučaju da ne zadovoljavaju te kriterije. Za Daily telegraph rekli su kako pristaju na „kvalitetan" McCafé and a McDonald's koji, kako kažu, ne odudaraju od imidža muzeja. „Želimo da svi domaći i strani posjetitelji mogu uživati u bogatoj i raznolikoj restoranskoj ponudi." McDonald's bi unutar svjetske ponude trebao predstavljati američku kuhinju.

Louvre Pour Tous, a website whose aim is to "inform and defend" museum visitors, said: "Henri Loyrette, president of the Louvre museum just had to say one word to stop the whiff of French fries from wafting past the Mona Lisa's nose. He chose otherwise."

Na stranici Louvre Pour Tous, čiji je cilj „informirati i obraniti" posjetitelje muzeja, piše: „Henri Loyrette, ravnatelj Louvrea trebao je reći samo jednu riječ da zaustavi smrad prženih krumpirića pod nosom Mona Lise. Odabrao je drugačije."

Prošle su se godine zaposlenici i posjetitelji već bunili protiv otvaranja Starbucksa, ali kažu da je ovo daleko gore. Bitka je vjerojatno ipak izgubljena, budući da je francusko tržište za McDonald's najveće u svijetu. Dok promet u klasičnim restoranima stagnira ili pada, promet u McDonaldsu prošle je godine porastao za 11% - otvoreno je 30 novih restorana i usluženo 450 milijuna mušterija.

05.10.2009. 12:33:39
Novi komentar
nužno
nužno